Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En av 500 drabbade ärtodlare

Kyrkklockorna ringer i Bårslöv när vi når Kjell-Erik Andersson, en av Findus 500 ärtodlare.

Kjell-Erik Andersson vid fältet i Bårslöv där han och Gert Martinsson sådde ärter i onsdags förra veckan. De sista ärterna åt Findus har redan börjat gro.Bild: Katarina Birgersson
Sveriges och Norges statsministrar besökte gården i Bårslöv en försommardag 1957. Tage Erlander och Einar Gerhardsen ville göra ett besök i verkligheten, se var Findus ärter verkligen kom ifrån.
Helyllesvenskt då.
Andra tider nu.
Förra onsdagen sådde Kjell-Erik Andersson och Gert Martinsson ärter på fältet.
Det blir de sista åt Findus.
– Det är beklämmande. En chock. För någon vecka sedan var vi på en ärtodlarstämma på Findus. Det andades verkligen framtidstro där. Och så nu detta...
Kjell-Erik Andersson är den tredje generationen på gården som odlar det skånska gröna guldet åt Bjuvsföretaget.
– Det har varit riskkapitalister inne i Findus genom åren. Nu kom en ny ägare. Äntligen trodde man att de fått fatt i en långsiktig ägare...
Kjell-Erik Andersson är en av 500 odlare som förser Findus med ärter till fryspåsarna. Totalt odlar de på 8 500 hektar, det blir 3,5-4 kilo ärter per svensk och år.
Men nu stannar långt ifrån alla ärter i Sverige.
– Huvuddelen går på export till Italien. Det land på jordklotet som vill ha högst kvalitet på sin mat köper av Findus. Vi har helt unik kvalitet i Sverige och unik kunskap på Findus.
Och inte bara ärter.
Lantbrukare odlar ett tiotal olika grönsaker till Findus. Morötter, spenat, dill, persilja, gräslök, palsternacka...
Inklusive ärterna är det 600 odlare som tar fram grödor åt företaget.
– Jag är jätteförvånad. Findus går ju bra. Och de har gjort jätteinvesteringar nyligen.
Kjell-Erik Andersson tänker även på konsumenterna.
– Det har varit diskussioner på sistone om att det är farligt att äta grönsaker på grund av restsubstanser. Men Findus strävar efter att ha barnmatskvalitet på sina produkter. Där ska inte finnas påvisbara restsubstanser av någonting.
Så vad händer nu?
– Det kan man verkligen fråga sig. Vad jag hoppas på är att någon får lov att köpa Findus i Bjuv och att vi tar vara på den kompetens som byggts upp av generationer.
Vem skulle kunna köpa Findus?
– Lantmännen ägs fortfarande av svenska lantbrukare. Och Lantmännen har muskler att göra det. Då kan vi se till att vi har makten från jord till bord och långsiktigt förädla det vi producerar på våra fält, säger Kjell-Erik Andersson.
Gå till toppen