Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smart uppföljare till monstersuccén "Cloverfield"

10 Cloverfield Lane

USA, 2016. Regi: Dan Trachtenberg. Med: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.43.
I succén "Cloverfield" (2008) attackerade monster från rymden New York för femtielfte gången, men det var samtidigt en "Godzilla" med en twist då den hade ett fejkdokumentärt anslag. Uppföljaren "10 Cloverfield Lane" är något helt annat, men är även den en udda fågel i ett blockbusterklimat som domineras av sönderklippt action som är mer nöjesfält än film. "10 Cloverfield Lane" har ett lugnt, sugande thrillertempo och är i princip ett kammardrama i ett skyddsrum.
Mary Elizabeth Winstead och John Goodman.Bild: Paramount Pictures
Filmen utspelar sig samtidigt som ettan, fast i Texas. Michelle (Mary Elizabeth Winstead) är okunnig om attacken mot New York då hon råkar ut för en bilolycka och tappar medvetandet. Hon vaknar upp i ett skyddsrum och husets ägare Howard (John Goodman) berättar att de måste hålla sig under jord eftersom luften utanför har förgiftats. Den som har sett den första filmen vet att det stämmer, men Michelle är skeptisk – och spänningen i filmen bygger på om hon är räddad eller kidnappad.
Howard är konspirationsteoretiker och så kallad prepper, någon som har vigt sitt liv åt att bygga skyddsrum för att överleva vid en katastrof, och Goodman gör rollen med en hotfull pondus som håller den nerviga, nagelbitande stämningen vid liv.
De sista tjugo minuterna, däremot, blir det rymdmonster och action formulär 1A, vilket känns som en trist eftergift men å andra sidan binder ihop filmen med ettan och öppnar upp för ett tredje kapitel.
Gå till toppen