Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från rekord till stängda gränser – här är siffrorna

I fjol slog flyktingmottagandet i de flesta europeiska länder alla tiders rekord. Nu är läget helt annorlunda. I förra veckan sökte 557 personer asyl i Norden – jämfört med 15 000 under en enda vecka i november.

Ta en titt på Europakartan här intill. Den visar den unika flyktingsituationen i Europa under 2015.
Då fanns det sex länder som stack ut – Sverige, Norge, Finland Tyskland, Österrike och Ungern.
Dessa sex tog emot flest asylsökande per capita.
Under hela året registrerades 1,4 miljoner personer som asylsökande i de markerade länderna på kartan.
I år är situationen en annan. En helt annan.
Tusentals flyktingar har hejdats på Balkan. De flesta europeiska länder har infört gränskontroller. EU-länderna har enats med regeringen i Ankara om att återförvisa flyktingar som tar sig över Egeiska havet till läger i Turkiet.
Det har fått antalet asylsökande att decimeras.
Sverige har infört id-kontroller och gränskontroller för alla som vill ta sig med båt, buss eller tåg till Skåne. Danmark genomför stickprovskontroller vid gränsen mot Tyskland.
Dessutom försöker de nordiska länderna överträffa varandra med nya stränga flyktingregler. Asylsökande avskräcks med regler som minimerar anhöriginvandringen. Flyktingmottagandet har skurits ner till ett minimum.
I Sverige har knappt 9 200 personer sökt asyl hittills i år. Det är 30 procent färre än under de tre första månaderna i fjol. Det är även färre än de asylsökande som kom till Sverige under en enda novembervecka.
Gräns- och id-kontroller får antalet asylsökande att minska dag för dag. I mars sökte 2 251 personer asyl i Sverige, den lägsta månadsnoteringen sedan juli 2011.
Även de ensamkommande flyktingbarnen blir färre. Hittills i år har 948 sådana barn sökt asyl i Sverige, jämfört med 1 450 under motsvarande tid i fjol.
I Norge påstår sig regeringen ha infört de hårdaste asylreglerna i Västeuropa.
Här är nedgången större än i Sverige. I fjol slog Norge rekord med 31 145 asylsökande. Hittills i år har bara 920 personer sökt asyl.
Norge överväger skärpta asylregler så att bara den som bott fyra år i Norge och tjänar mer än 305 200 kronor per år får ansöka om familjeåterförening.
Finland tog emot 32 345 asylsökande i fjol och har hittills i år fått in 2 400 ansökningar, de flesta från afghaner och irakier som rest via Ryssland. När den strömmen hejdades blev flyktingarna färre. I förra veckan kom bara 62 asylsökande till Finland.
Också Danmark noterar rekordlåga asylsiffror efter fjolårets rekordinvandring.
Den senaste veckan har 51 personer sökt asyl. Sedan nyår har 2 800 asylsökande kommit till Danmark, jämfört med 21 000 i fjol.
Tyskland noterar en dramatisk nedgång. I november registrerades 3 000 nya asylsökande per dag, i mitten av februari 2000 per dag. Just nu söker 150 personer per dag asyl i Tyskland. Hittills i år har Tyskland nyregistrerat 110 000 asylsökande.
Österrike tog fjol emot drygt 88 000 asylsökande, hittills i år 14 000. Eftersom regeringen i Wien infört ett flyktingtak på 37 500 personer överväger regeringen nu att införa ett idiotstopp för alla nya asylansökningar genom att avvisa de flesta flyktingar redan vid gränsen.
Trenden i Europa är entydig. Allt färre söker asyl. Men snart kan bilden vara en annan. I Turkiet, i den grekiska övärlden, på Balkan och i Tyskland finns hundratusentals flyktingar som bara hoppas snart kunna sätta sig i rörelse.
Gå till toppen