Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Ferm (MP) försvarar skärpta asyllagar

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tycker det var rätt av Stefan Löfven att stödja EU:s avtal med Turkiet – trots att turkarna skickat tillbaka tusentals flyktingar till Syrien. ”Det är viktigt att Sverige är med och värnar asylrätten”, säger hon.

Flyktingkrisen har försatt Miljöpartiet i ett svårt dilemma.
I koalitionsregeringen med Socialdemokraterna har MP under stora våndor ställt upp på skärpta migrationslagar.
Samtidigt anser de gröna gräsrötterna – och i grunden även språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson – att åtstramningen går på tvärs mot allt vad MP står för i termer av öppenhet och generös asylpolitik.
Mitt i denna konflikt befinner sig Maria Ferm från Malmö – talesperson i migrationsfrågor.
På söndagen föreslog hon att regeringen tar initiativ till en FN-konferens om asylrätten.
Hyckleri! reagerade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. MP låtsas vilja rädda asylrätten när man själv bidrar till att sätta den ur spel.
Läs också Sjöstedt: MP hycklar om asylrätten
Sjöstedt syftade inte bara på regeringens egen lag om id-kontroller och tillfälliga uppehållstillstånd – utan främst på det hårt kritiserade avtal som Stefan Löfven och EU:s andra ledare ingått med Turkiet.
Det innebär att flyktingar som anländer till grekiska öar ska skickas tillbaka till Turkiet efter en snabbprövning.
– Sverige drev ju på och fick in skrivningar om att värna asylrätten och att alla ska få en individuell prövning. Det är väldigt viktigt, säger Maria Ferm.
Nu ska grekerna i dagarna börja sända tillbaka flyktingar – trots att det inte finns något ordentligt prövningssystem på plats.
– Ja, det återstår att se hur det här kommer att fungera i praktiken.
MP är ju som regeringsparti ansvarigt för Turkiet-avtalet. Hade det inte varit bättre om det aldrig kommit till stånd?
– Det är oroande vad EU:s avtal med Turkiet kan leda till. Just därför är det viktigt att Sverige är med och värnar asylrätten.
En förutsättning för Stefan Löfven att godkänna avtalet var att den turkiska regeringen skulle respektera internationell rätt.
Nu larmar Amnesty om att Turkiet sänt tillbaka tusentals syriska flyktingar till Syrien. Människor ska till och med ha skjutits till döds av gränspolisen. Vad hjälper då en "svensk" skrivning i avtalet?
– Hur Turkiet agerar vid syriska gränsen är en sak. Avtalet om att EU skickar tillbaka människor från Grekland en annan.
– Men rapporterna är ytterst oroande. Inte minst därför är det viktigt att man höjer blicken och diskuterar i ett större sammanhang hur vi ska få grundläggande mänskliga rättigheter att respekteras. En FN-konferens kan bli ett startskott.
S-ministrarna Morgan Johansson och Anders Ygeman har gett polisen uppdrag att effektivisera den inre utlänningskontrollen. Tusentals papperslösa ska avvisas från Sverige. Hur ser du på det?
– Alla ska få en rättssäker asylprövning. Får du avslag ska du lämna landet. Det är polisens uppgift att verkställa det.
Under Reva-debatten anklagades polisen för ”rasprofilering”. Är du orolig att det ska ske igen?
– Polisen får enligt lagen inte kontrollera en person enbart utifrån etnicitet.
Gustav Fridolin tycker att flyktinglagarna är ”skit”. Åsa Romson grät. Hur länge ska lagarna vara kvar?
– Vi arbetar på att öka kapaciteten i flyktingmottagandet och förbättra etableringen så att vi så snart som möjligt kan återgå till en human migrationspolitik. Lagstiftningen är tillfällig i tre år med en kontrollstation efter två år. Det är ju en möjlig tidpunkt.
Anser du att Sverige i dag lever upp till asylrätten?
– Ja, Sverige gör det. Vi har lagt oss på en mininivå, men går inte under den.
Lever EU upp till asylrätten?
– Där finns det oroande tendenser. Därför är en FN-konferens viktig.
Gå till toppen