Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sagohuset kan flytta till Folkparken

Planerna på att göra om Folkparksbyggnaden till ett kulturhus tar ett kliv framåt.
Teater Sagohuset har fått ett erbjudande om att flytta dit.

teater Sagohuset föreslås flytta in i Folkparken.Bild: Emma Larsson
Vid kommunfullmäktiges budgetmöte i juni förra året beslutade politikerna att göra om Folkparken till ett kulturhus. Fem miljoner kronor för innevarande år plus ytterligare tio miljoner kronor för nästa år anslogs i investeringsbudgeten.
Sedan dess har politiker och tjänstemän filat vidare på planerna. Planen är nu att Västers bibliotek, vars hyreskontrakt är uppsagt, ska flytta dit, liksom teater Sagohuset som sedan länge är i skriande behov av nya lokaler.
Joakim Friberg (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden:
– Vi tar nu ett rejält steg framåt att förverkliga planerna om ett kulturcentrum i Folkparken, säger han.
I tisdags träffade han representanter för Sagohuset och presenterade då förslaget om en flytt till Folkparken.
– Responsen blev positiv, säger han.
Och Margareta Larson, konstnärlig ledare för teater Sagohuset, blev minst sagt överraskad när kulturchefen Chris Schenlaer och Joakim Friberg knackade på dörren.
– Vi är såklart oerhört positiva till idén. Vi sitter på ett tillfälligt byggnadslov som snart går ut. För oss är det en rysare, att inte veta var vi ska hålla till. Våra lokaler är inte heller ändamålsenliga. Folkparken är en publik byggnad och alla faciliteter som toaletter finns, säger hon.
Teater Sagohuset hade tidigare planer på att försöka få Gamla observatoriet i Stadsparken som sina lokaler. Diskussioner inleddes med Lundafastigheter och länsstyrelsen.
– Men så dök förslaget upp om att utlysa en tävling bland Lundabor om vad observatoriet ska användas till. Då insåg vi att ett beslut skulle dröja mycket länge. Tävlingen är mig veterligen ännu inte utlyst, säger hon.
Politikernas ursprungliga tanke var att Folkparksbyggnaden även skulle inhysa den öppna fritidsverksamheten.
– Men fritidsklubbarna ska ju numera sortera under skolan så hur det blir med den saken vet jag inte, säger Joakim Friberg.
Han hoppas på att så småningom kunna inhysa fler kulturverksamheter i Folkparken.
– Utvecklingen av Folkparken är något som kan göras i flera steg, i takt med att vi får pengar i investeringsbudgeten, säger Joakim Friberg.
Några planer på att även låta Lilla teatern, som nu är inhyst i Stenkrossens lokaler, flytta in i Folkparksbyggnaden finns inte.
– Det har vi inte pratat om. Lilla teatern ska än så länge vara kvar på Stenkrossen.
Hur går det med att hitta nya lokaler till Stenkrossen, som ju ska rivas?
–  Jakten på ersättningslokaler till Stenkrossen fortsätter. Överhuvudtaget har vi ett stort behov av ännu fler kulturlokaler i Lund.
Hyresavtalet för Västers bibliotek lokaler sades upp i december i fjol. Enligt Joakim Friberg löper uppsägningstiden på två år.
– Innan dess ska det vara klart med Folkparken som kulturcentrum, säger han.
I mitten av april har kultur- och fritidsnämnden möte. Då ska planerna för Folkparken diskuteras.
"Folkparken är en publik byggnad och alla faciliteter som toaletter finns"
Margareta Larson, konstnärlig ledare på teater Sagohuset.
Gå till toppen