Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döda öringar i Boserupsbäcken

Mellan 100 och 150 döda öringar har hittats i Boserupsbäcken. Nu utreds fiskdöden av länsstyrelsen och Findus har strypt sina vattenutsläpp i ån.

– Det var i onsdags i förra veckan som privatpersoner hörde av sig till Söderåsens miljöförbund om att de påträffat döda fiskar i Boserupsbäcken. Miljöförbundet tog i sin tur kontakt med oss, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige.
Han berättar att de tillsammans med miljöförbundet åkte till den plats där de döda fiskarna påträffats. Totalt ska det ha handlat om 100-150 öringar.
– I anslutning till dagvattenröret som är kopplat till Findus kunde man känna en svag doft av ammoniak.
– Det vi då gjorde var att stoppa tillförseln av dagvatten till bäcken, och började istället skicka ut färskvatten för att späda ut vattnet om det förekom ammoniak, förklarar han.
Findus använder ammoniak i sin kylanläggning. Men det är ännu inte klarlagt om det är ett utsläpp därifrån som har orsakat fiskdöden. Länsstyrelsen analyserar nu vattnet och har skickat död öring till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys.
– Utredningen pågår fortfarande och vi ska få svar senare i veckan.
– Då räknar vi med att få veta om det har förekommit ammoniak i vattnet, om fisken har dött av ammoniak och om det är Findus som har orsakat fiskdöden. Om det visar sig att vi ligger bakom så måste vi göra en grundligare analys, säger Henrik Hjalmarsson.
Sommaren 2012 dog drygt 4 000 fiskar i Vegeå. Orsaken var ärtrester i avloppsvattnet från Findus reningsverk som orsakade syrebrist.
För detta dömdes Findus 2014 att betala böter på 1,1 miljoner kronor. Summan var uppdelad i två delar. En halv miljon blev boten för de brott som begåtts och 600 000 kronor avsåg det Findus tjänat på att inte ha en tillräckligt bra rening.
Gå till toppen