Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Elever demonstrerar för att få en döv rektor

Det pågår en demonstration på Östervångsskolan-Tunaskolan.
Döva elever och elever med hörselnedsättning kräver att den nya studierektor som tillsätts också är döv.
Grundtanken är att en döv person bättre förstår dövas behov.

"Kulturmord", "Lyssna på oss", "Döv förebild - ja tack", "Dövkompetens är en merit", "Döva vet bäst om döva".
Många skyltar vajar i genomgångslokalen där en mängd elever nu har samlats.
– En man som till exempel ska bygga en damtoalett har ju inte upplevt hur det är att vara kvinna och gå på toaletten, jämför eleven Kristoffer Kold Erlandsen och sätter fingret på elevernas kritik och önskan.
Östervångsskolan ska få en ny studierektor. Tillsättningen pågår, 22 kandidater har sökt och en av dem är döv.
– Nu väljer skolledningen mellan två av de andra, beskriver eleven Hertha Boye Niemelä. Men vi anser att deras argument för att inte välja den döva kandidaten är svaga.
Därför har nu en stor del av de runt 30 eleverna i klasserna 5-10 ställt in sin egen undervisning denna måndag och blockerar en centralt belägen genomgångslokal i skolan. I trappan som man måste passera för att komma förbi har fyra lite äldre, tillresta dövaktivister kedjat fast sig.
– Vi stannar och manifesterar våra krav tills vi får det vi vill, säger Hertha Boye Niemelä och Kristoffer Kold Erlandsen. Vi måste gå hem när skoldagen är slut, men behövs demonstrerar vi nästa dag och nästa.
Medan Sydsvenskan pratar med eleverna går en liten tillkallad polispatrull förbi, men gruppledaren Martin Herou konstaterar efter en kvart att patrullen inte behöver ingripa och tar med sig kollegerna ut igen.
– Vi är mitt i processen med att utse studierektor och håller på med djupintervjuer nu. Vi har inte räknat bort någon av de 22 kandidaterna ännu, förklarar Ann Holmström, rektor för Tunaskolan-Östervångsskolan, och berättar att hon har träffat Östervångsskolans elevråd tidigare på dagen.
– Det grundläggande kompetenskravet här är att kunna skolans styrdokument. Vi önskar teckenspråkskunnande och dövkompetens, men de här sakerna är tyvärr inget lagkrav.
Enligt Ann Holmström har den döva kandidaten förklarat sig inte ha skolans styrdokument som kompetens. Någon deadline för när tjänsten ska vara tillsatt finns inte.
Vad tycker hon då om demonstrationen?
– Det är viktigt att lära barnen deras demokratiska rättigheter.
Gå till toppen