Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen lösning i sikte för hemlösa EU-migranter

Vid lunchtid samlades en luttrad skara EU-migranter framför Malmö stadshus. Nu är de hemlösa igen, sedan Kontrapunkts härbärge tvingats stänga.

Vid lunchtid på måndagen samlades en luttrad skara EU-migranter framför Malmö stadshus.
Nu är de hemlösa igen, sedan Kontrapunkts härbärge tvingats stänga.
– Vi behandlas sämre än hundar, säger Dragos Preda, en av demonstranterna – varav vissa planerade att tillbringa natten utanför Stadshuset.
MAL-MÖ, MAL-MÖ, MAL-MÖ, ropar en spretig talkör upp mot kommunhusets stålgrå fasad. Några håller banderoller, andra verkar mest ropa åt varandra.
En kvinna längst fram skriker högst och mest på svenska, engelska, romani och italienska.
– Jag har varit här i ett år. Det enda jag vill ha är ett arbete och någonstans att sova, säger Regina Spiridon.
– Jag har min dotter hemma i Rumänien, hon ett år gammal. Hon måste ha mat och kläder. Vad ska jag göra, fortsätter hon.
Bostadssituationen för Malmös EU-migranter har tillfälligt löst sig under vintern, sedan både kultuföreningen Kontrapunkt och Johanneskyrkan erbjudit tillfälligt tak över huvudet.
Nu är båda platserna stängda, i bägge fallen genom att kommunen genom stadsbyggnadskontoret ingripit. Vad gäller kyrkan hotades församlingen av vite, eftersom de inte hade tillstånd att använda kyrkan som sovplats.
För Kontrapunkt var situationen snarlik. Efter vintern hotades föreningen – som inte ansågs vara brandsäker – av ett vite på 500 000 kronor om de fortsatte erbjuda EU-migranter tak över huvudet genom sina 34 våningssängar.
Men Kontrapunkts Johanna Nilsson slår tillbaka påståendena om bristande brandsäkerhet.
– Det handlar inte om, det, utan om att vi inte har rätt bygglov för den här sortens verksamhet.
Problemet är bara att det inte finns någon form av bygglov som täcker det vi gör, säger hon.
Under måndagen offentliggjorde Centrum för Sociala Rättigheter, en malmöitisk frivilligorganisation av jurister, en rapport om vad de ser som Malmös allvarliga diskriminering av EU-migranter. Rapporten ska skickas till OHCHR, FN:s organ för mänskliga rättigheter, och innehåller en vidräkning med stadens - som de anser – alltför hårdföra linje.
Romeo är en man i fyrtioårsåldern med ett par decennier av resande och jobbande i flera europeiska länder bakom sig. Ingenstans behandlas vi så illa som i Malmö, säger han.
– Jag har varit i Malmö i två år. Fem månader jobbade jag faktiskt. Nu har jag inget och då blir det till att sitta på gatan och be om pengar. Fast jag inte vill, säger Romeo.
Dragos Preda och hans farbror är också mångåriga gäster i Malmö. De tackar Kontrapunkt i översvallande ordalag – och skäller på Katrin Stjernfeldt Jammeh, som de kallar rasist.
– Vi har väl också rättigheter? Rätt till någonstans att bo, rätt till en liten bit land som vi kan kalla vårt eget. Som det nu är behandlas vi sämre än hundrar, säger Dragos Preda.
Och vad tänker han om de svenskar som menar att EU-migranterna borde återvända till Rumänien, att Sverige inte har något ansvar för att försörja dem?
– I Rumänien finns inget. Inget. Samma förtryck som var under Ceaucescu, samma förtryck är det idag.
Om inte manifestationen idag kan leda til någon lösning tänker de alla ta sina madrasser och lägga sig och sova utanför kommunhuset, säger Dragos Preda.
– Det är en skam som vi behandlas, både i Rumänien och i Malmö. Vi är väl också människor?
Protesten fortsatte i flera timmar, vid 17.30 var 25-30 demonstrerande EU-migranter och aktivister kvar på platsen.
Senare under kvällen togs madrasser till platsen och flera planerade att sova över utanför Stadshuset i protest.
Enligt Sydsvenskans fotograf Patrick Persson lade EU-migranterna ut madrasserna under cykeltunneln vid Stadshuset men vid 01-tiden anlände ett antal poliser och tog madrasserna i beslag, med hänvisning till att det är förbjudet att campa på platsen.
-Ingripandet gick lugnt tillväga och vid 01.40-tiden lämnade poliserna platsen med fyra beslagtagna madrasser.
Under tisdagen har banderollerna funnits kvar, nu placerade i rabatterna upp mot gångbron.
Gå till toppen