Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Starka reaktioner på kodningen

Många känner igen sig i Petra Peterssons berättelse. Efter att Sydsvenskan publicerade reportaget om kodning och lönebidrag har ett flertal personer hört av sig och berättat sin historia.

Petra Petersson är inte ensam om att bli kodad som sjuk för att få arbeta.
Reaktionerna har strömmat in till redaktionen efter Sydsvenskans reportage om kodning och användningen av lönebidrag.
Läs också Kodad som sjuk i sju år för att få jobba
Liz Andersen från Norrköping är en av de som känner igen sig i Petra Peterssons berättelse.
– Jag upplevde det som jag blev hotad av Arbetsförmedlingen, säger hon.
Efter ett kort samtal med en socialkonsulent på Arbetsförmedlingen bedömdes Liz Andersen som psykologiskt funktionshindrad.
Hon skrev under pappret som innebar att hon blev kodad, men efter några dagar ångrade hon sig och kontaktade Arbetsförmedlingen.
– Om jag inte godtog kodningen skulle jag bli överförd till försörjningsstöd istället. Jag kände mig helt maktlös, säger hon.
En annan av de som hört av sig efter Petra Peterssons historia bestämde sig omedelbart för att kolla upp sin kod. Kod 71. Han har kodats utan att lämna in läkarintyg.
– Det har med inlärningssvårigheter att göra. Jag har dyslexi. Men jag vet faktiskt inte vad koden innebär. Det har ingen förklarat för mig. Jag skickade direkt ett mejl till Arbetsförmedlingen och bad om en förklaring.
Han är 39 år och har varit anställd på flera olika ställen med lönebidrag. Men det har aldrig lett till någon anställning.
– Jag vill säga att det Petra Petersson berättar stämmer till hundra procent. Vår arbetskraft utnyttjas. Jag är så trött på hur de behandlar oss svaga människor. Snälla kan ni inte ändra på detta.
Jon Åkesson, 45 år, i Malmö har varit kodad och haft lönebidrag i många år.
– Väldigt bra att ni tar upp detta. Förstår ni vad detta kostar skattebetalarna?
En annan person som hört av sig berättar att hon varit kodad som psykiskt funktionshindrad under fem år när hon arbetade i ett gatukök i Kristianstad.
Någon anledning till varför hon kodades som psykisk funktionshindrad nämndes aldrig. Enligt kvinnan utnyttjade arbetsgivaren systemet om lönebidrag.
– Jag kände mig enormt kränkt och lurad. Man blir förbannad på att det ska fungera så här. Min chef gick bakom ryggen på mig och de krävde aldrig något läkarintyg eller liknande, säger hon.
På pappret kunde hon bland annat inte stå i kassan ensam. Något som inte stämmer, enligt kvinnan.
– Jag har arbetat med service i hela mitt liv och hade absolut inga problem med det. Det kändes som någon annan styrde över mig, säger hon.
Här är läsarnas egna ord om kodning och lönebidrag:
"Jag hade varken några sociala eller medicinska problem. Det fanns också en kod för "socialmedicinsk funktionsnedsättning" vilken inte krävde något läkarintyg. Jag tackade nej till kallelsen och blev straffad för detta av Arbetsförmedlingen genom att de skrev ut mig från systemet med koden 14 = står inte till arbetsmarknadens förfogande och "inte mottaglig för Arbetsförmedlingens service."Kvinna, tror det finns många liknande fall i Sverige.
"Jag har också blivit pådyvlad" psykisk kodning och därmed möjligheten till lönebidrag utan att jag ville det./.../Jag skrev först på underlaget, men då jag kommit hem och funderat några dagar kände jag att det inte var riktigt. Känner inte att jag har svårigheter att anpassa mig. Att jag inte fått något jobb berodde mer på bristande utbildning och fel ålder."Alltså skrev jag till AF och sade ifrån om kodningen, vilket utlöste ett hotbrev från dem där de förklarade att om jag inte godtog kodningen skulle jag bli överförd till försörjningsstöd."Liz Andersen, i dag pensionär.
"Jag blev dessutom lite lurad till min handikappkod då någon på Arbetsförmedlingen nämnde detta i förbifarten vid första mötet med min då blivande arbetsgivare. Det skulle ju bli så mycket enklare att få en anställning och komma ut i arbete om man satte denna kod, dessutom blev det ju enklare för arbetsgivaren att kunna" betala regelmässig lön till mig.Kvinna, kände sig lurad till koden.
"Jag vill bara säga att allt som står i artikeln stämmer. Folk utnyttjar det till max. Man fick vara tre månader på ett ställe och göra praktik. Man jobbade häcken av sig så att man visade sig att man klarade av det. Efter tre månader sa de att man var jätteduktig. Oh, vad bra, tänkte man, då får jag jobb? frågade man. Nej, nej, nej, vad trodde du?""Praktik i tre månader kan väl vara ok. Men då ska det på något vis bevisas innan att företaget behöver en människa."Jon Åkesson, i dag förtidspensionär.
"Inte en enda gång har man begärt något läkarutlåtande. Detta flöt alltså på i dryga fem år innan jag själv satte stopp för det." Min undran är hur många som drabbats av någon form av liknande saker?"
"Det som stod i pappret chockade mig en aning för det första var det en arbetspsykolog från en helt annan stad som skrivit på mitt papper, en person jag aldrig mött eller ens pratat med via telefon. Men den personen hade gjort en bedömning av mig att koden kunde sättas in."
Kvinna, kodades utan läkarutlåtande.
"Jag känner mig överkörd och är både ledsen och förbannad. Jag tycker inte mig se att jag blir behandlad som en människa, utan som ett ärende eller projekt."Kvinna, har haft lönebidrag.
"När bidraget tar slut åker man ut och krockar med nästa i dörren när man går hem. Det är stor skandal att det får gå till på det viset med skattepengar."Man, med erfarenhet från bidrag.
"Artikeln i dagens tidning är utmärkt och sätter fingret på ett stort problem. Arbetsgivare utnyttjar systemen och många driver verksamheter som i grunden bygger på och förutsätter att man har bidrag på anställda."Man.
"Jag känner igen mig. Var på ett dataföretag från 2006 till 2013 och hade lönebidrag på grund av två handikapp. Inledningsvis hade jag 80 procent, sedan sjönk det till 60 procent efter hand. Någon från AF kom ibland och hälsade på när det skulle skrivas under en ny period. Mer var det inte."Man, med lönebidrag.
"Mycket bra att det här tas upp. Samtidigt får man inte glömma hur många personer som blir hjälpta av lönebidrag."Petra Bergström
"Sen jag började jobba har jag fått lönebidrag. Trots att jag jobbat lika bra som övriga kollegor. Fick lönebidrag på grund av att jag har dyslexi. Löjligt. Bidraget låg på 75 procent, resten betalade arbetsgivaren. Fanns även en till på jobbet som varit där i cirka femton år med lönebidrag. Sjukt. Efter en viss tid borde de ta bort bidraget."
Man, med lönebidrag.
"När jag läste reportaget bestämde jag mig omedelbart för att kolla upp vad det är för kod jag har. Jag har kod 71, den har med inlärningssvårigheter att göra. Jag har dyslexi. Men jag vet faktiskt inte vad koden innebär. Det har ingen förklarat för mig. Jag skickade direkt ett mejl till Arbetsförmedlingen och bad om en förklaring. Det Petra Petersson berättar stämmer till 100 procent. Vår arbetskraft utnyttjas. Jag tycker inte om hur de behandlar mig och alla andra som har kod. Snälla kan ni ändra på detta?"Man, har haft lönebidrag i två år.
"I mitt fall så missköts det på det viset att jag inte får den hjälp eller de anpassningar jag faktiskt behöver. Arbetsgivaren får dock ett hemskt högt stöd. Hela 85 procent av min lön får de i bidrag, plus ytterligare tre- eller femtusen bara så där. Detta får mig att känna mig otroligt billig och det är ingen angenäm känsla."Kvinna, som inte får de anpassningar som behövs.
Gå till toppen