Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

"Det är viktigt att barn får lite skärmtid när de är små"

Att låta barnen få lite skärmtid kan vara nyttigt och till och med nödvändigt. Men bara om föräldrar är med och väljer rätt, tycker BVC-sköterskan Fredrika Bursell. Hon tipsar om bra appar för barnen.

Expertis har länge hävdat att skärmanvändning är skadligt för mycket små barn, men forskningen baseras på tv-tittande. Nu har råden ändrats, men det anses fortfarande att tiden med mobiler, plattor och datorer bör begränsas.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Fredrika Bursell är tvåbarnsmamma, BVC-sköterska och recensent på bloggen pappasappar.se, en sajt som testar appar för barn. Hon får ofta frågor om skärmtid.
Exakt hur mobiler och läsplattor påverkar vet ingen. Men att skärmar är en del av bebisars liv är ett faktum, och det är detta som Fredrika Bursell utgår från.
– Jag föredrar att normalisera det, för samhället ser inte ut som det gjorde för fem–tio år sedan. Och barn har föräldrar som sina största förebilder, och för föräldrarna är skärmarna viktiga.
Om man googlar "bebis och skärmar" får man snabbt en aning om hur känsligt ämnet kan vara. Sökträffarna har rubriker som "Barn under två år ska inte titta på skärm alls" och oroliga frågor som "Är tv-tittande skadligt för spädbarn?".
Många artiklar hänvisar till att forskningen säger att skärmar är skadliga för små barn. Få nämner någon källa eller specifik studie, men en del hänvisar till en och samma forskare: Hugo Lagercrantz barnläkare och senior professor vid Karolinska institutet.
”Jag har ändrat mig, man kan acceptera en halvtimme eller så. Jag har ju sett hur mitt eget barnbarn kan tröstas av Babblarna.”
Han har följt amerikanska barnläkarakademins råd, och har liksom akademin ändrat sig.
– Jag har ändrat mig, man kan acceptera en halvtimme eller så. Jag har ju sett hur mitt eget barnbarn kan tröstas av Babblarna, säger han.
Läs också Så mycket får de allra minsta använda skärmar.
Hugo Lagercrantz tycker fortfarande att kombinationen barn och skärmar är problematisk, främst för att barnens och föräldrarnas skärmtid tillsammans lätt leder till att den direkta kommunikationen i familjen blir lidande. Att föräldrarna ägnar för lite tid åt att se sina barn i ögonen och prata med dem helt enkelt. Det riskerar att påverka språkutvecklingen negativt.
– Det viktiga är att föräldern ägnar några timmar om dagen till att prata med barnen.
Hugo Lagercrantz, barnläkare och professor.Bild: Privat
Under barnets första år rekommenderar Fredrika Bursell att barnet använder appar tillsammans med en förälder eller ett syskon.
– Att man inte tänker på det som en barnvakt, utan något man gör tillsammans. Det är jätteviktigt att man använder appar som är åldersanpassade, att de är enkla och rena, att det inte händer för mycket.
Men tänk om flimrande skärmar och snabba klipp ändå är farligt? Ingen vet säkert.
– Forskningen som finns är på tv-tittande, och man menar att det inte går att jämföra det med appar. Utvecklingen har gått så fort så man vet inte ännu.
Man måste se till helheten. Det är hur vardagen ser ut i övrigt som avgör hur bra eller skadligt det är med appar, menar Fredrika Bursell. Skärmtidens eventuella baksidor kan vägas upp av många andra stimulerande aktiviteter. Men med få sociala kontakter kan användning av mobiler och plattor bli en barnpassning som isolerar ännu mer.
”Man kan anta att det är viktigt att barn får lite skärmtid när de är små för att de ska klara skärmtiden när de blir äldre, för det krävs i dag.”
BVC-sköterskornas rikshandbok rekommenderar till och med lite skärmtid även för de minsta, medan hjärnan växer som mest.
– Man kan anta att det är viktigt att barn får lite skärmtid när de är små för att de ska klara skärmtiden när de blir äldre, för det krävs i dag.
Men även detta råd ska tas med en nypa salt. Alla barn är olika, och en del barn blir mer stressade än andra av skärmar, påpekar Fredrika Bursell.
Och barnläkare Hugo Lagercrantz slår bakut när han hör om rådet.
– Tvärtom har forskning från Seattle visat att program som "Baby Einstein" och "Baby Mozart" inte alls gör barnen smartare. Ingenting kan ersätta den direkta kontakten för att stimulera språkutvecklingen, säger han.
På jobbet ser Fredrika Bursell ibland hur föräldrar lite skamset plockar fram mobilen när barnet är missnöjt. Det går bra, men inte slentrianmässigt, menar hon.
– Det är viktigt att man tror på sin egen förmåga, att man kan trösta sitt barn utan mobilen.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram.

Fredrika Bursells app-tips

• 1. "Lilla ska sova" – anpassningsbar bok om att gå och lägga sig.
• 2. "Barnvisor vol 1 och 2" – illustrerade videoklipp med kända barnvisor.
• 3. "Hur låter djur?" – pekbok med vackra bilder och djurljud.
• 4. "Babblarna" – interaktiv app med språkträning.

Så använder du bebisappar

1. Använd appar som har multitouchfunktion, som fungerar även om mer än ett finger petar på skärmen samtidigt. Då fungerar det för ett litet barn som gärna använder hela handen, och även om två barn trycker samtidigt.
2. Håll dig till appar som är utvecklade för de minsta.
3. Använd appen tillsammans med ditt barn.

Bra med begränsad skärmtid

Så här står det i Rikshandboken för barnhälsovård:
"Det är rimligt att anta att skärmtid under barnets första år kan bidra till att utveckla neurologiska strukturer och förmågor som framtidens samhälle kommer kräva."
"Föräldrar bör få kunskap om att en alltför omfattande skärmanvändning hos såväl dem själva som hos barnen kan minska den språkliga, sociala och känslomässiga kommunikationen i familjen och att denna är grundläggande för barnets utveckling."
Gå till toppen