Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Island har en ny statminister

Island har fått en ny statminister sedan den tidigare jordbruks- och fiskeriministern Sigurdur Ingi Johannsson svurits in under torsdagseftermiddagen. Tidigare under dagen lämnade hans företrädare Sigmundur David Gunnlaugsson formellt in sin avskedsansökan till landets president.
Islands nya statsminister Sigurdur Ingi Johannsson säger att val ska hållas i höst.Bild: David Keyton/AP/TT
Ommöbleringen är ett direkt resultat av de så kallade Panamadokumenten där det avslöjas att Sigmundur David Gunnlaugssons familj placerat pengar i bolag i skatteparadis.
— Det blir inga stora förändringar med mig som statsminister. Jag ska fortsätta det goda arbete som denna regering påbörjat, sade Sigurdur Ingi Johannsson tidigare under dagen.
Val har också utlovats i höst.
Men de tusentals människor som protesterat i Reykjavik vill att hela regeringen avgår och Piratpartiet — vars popularitet ökat kraftigt den senaste tiden — säger att de ska försöka driva igenom en misstroendeomröstning mot regeringen.
— Vi ser inte poänger i att fortsätta med en regering som bara har stöd av 26 procent av folket, säger partiets grundare, poeten och tidigare Wikileaks-aktivisten Birgitta Jonsdottir, enligt AFP.
Gå till toppen