Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Janne Andersson – ett val som borde passa Sverige

Fredrik Lindstrand om Sveriges nye förbundskapten.

Janne Andersson, alltså. Mycket spännande. Magkänslan är bra. Vågar jag till och med vara lite positiv?
Nja, jag överlåter det till Zlatan Ibrahimovic att svara på den frågan.
Läs också En logisk skräll, tycker krönikörer
I oktober satte jag mig på ett tåg till IFK Norrköping. Planen var att ta reda på hur Janne Andersson lyckats göra en segermaskin av knappa medel i IFK Norrköping.
Vi hade en lång och intressant pratstund, trots brinnande guldstrid där alla ville ha en bit av "Party-Janne".
Svaren jag fick från hallänningen var simpla: Jobba hårt, tro på din spelidé, lev i nuet. Men Janne Andersson använde dem inte som klyshor. Han levde dem.
Det är noggrann tålmodighet som präglar Janne Anderssons ledarskap. Det är så han skapat framgång med små medel.
Läs också Zlatan: Andersson är ett bra val
Fotbollen han predikar är en modern variant av ett klassiskt 4-4-2-system. Laget ska pressa högt, kontra snabbt, men även välja ett mer modigt bolltrillande. Yttermittfältarna får offensiv frihet central, medan innermittfältet ligger rakt och ytterkanterna fyller på längs kanten. Längst fram en djupledslöpare ihop med en targetspelare.
Kombinationen borde passa Sverige.
Övergången från nuvarande spelsätt blir inte för omvälvande. Men strukturen blir tydligare - mindre nyckfull och mer tålmodig - än under Erik Hamrén, och klart bättre anpassad till den grupp av U21-spelare som kommer upp. Titta bara på hur Janne Andersson fått talanger att lyfta i Norrköping.
Läs också Rosenberg hyllar nya förbundskaptenen
Kort sagt: Janne Andersson är en tränare fostrad i Hodgsons, Prahl och Therns skola, öppen och trevlig men inte utan äregirighet och temperament, och han förespråkar en modern fotboll utan att tappa fotfästet i några vi-ska-vinna-i-Amsterdam-utsvävningar.
Jag hoppas han får ett långt kontrakt och tid på sig. Hans ledarskap mår som bäst av det. Och jag hoppas att han vägrar låta sig stöpas i förbundets mall av medieförakt och distans.
För en hel del kommer vara annorlunda. Och det finns aspekter där valet av Janne Andersson kan ifrågasättas.
Som hans ringa erfarenhet - ett Europaäventyr med Halmstad 2005 - av internationell fotboll. Eller tillvaron i relativt små klubbar. I svenska landslaget är mediestormen av helt annan styrka än i Halmstad, Örgryte och Norrköping när det blåser på.
Läs också Janne Andersson om kaptensjobbet
Dessutom får Janne Andersson en helt ny utmaning i att handskas med en superstjärna - både på och utanför plan, med allt vad det innebär.
Zlatan Ibrahimovic deltog igår i en underhållande men defensivt bedrövlig 2-2-tillställning i Paris mot Manchester City. Svensken var aktiv och stark genom hela matchen. Han missade både straff och friläge, men vallade in ett mål och forcerade fram ett annat.
Det känns helt öppet inför returen, trots att reslutat som sådant ger engelsmännen en viss fördel.
Jag vet inte om Janne Andersson hann hem till avspark, troligen var han kvar på Parken och snackade ner en skön 4-1-seger mot Kalmar. Men jag hoppas att han snabbt kontaktar PSG-stjärnan. Ett samtal om framtiden dem emellan är en prioriterad fråga.
För att inleda VM-kvalet i höst med ett landslag i identitetskris, utan den störste någonsin, kan bli en ordentlig uppförsbacke. Och jag är uppriktigt nyfiken på vad Zlatan och Janne kan hitta på ihop.
Gå till toppen