Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lena Måndotter vill komma lite närmre

Lena Måndotter har en lång rad föreställningar på meritlistan. Nu är hon tillbaka med en samling älskade låtar, en önskan om ett samhälle där fler kan komma till tals, och ett och annat avslöjande.

Lena Måndotter är aktuell med föreställningen ”Var mig nära”.Bild: Thomas Franzén
Genom åren har Lena Måndotter samlat på sig låtar och texter av favoriter som Leonard Cohen, Patti Smith och Federico García Lorca. Nu har några av låtarna samlats i föreställningen ”Var mig nära” som spelas på Palladium.
– Jag hade en samling låtar, gamla och nya, och försökte se vad det är som håller samman dem. Ända sedan jag bodde i en grekisk bergsby på Kreta har historier från den grekiska mytologin legat mig nära, och jag kom att tänka på myten om Kassandra, vilken stämde in på många av låtarna.
Kassandra är sierskan som försökte avslöja den trojanska hästen och får en dom över sig: Hon ser det som många andra inte ser, men ingen tror på hennes uttalanden. Lena Måndotter gör kopplingen till vårt samhälle där vi matas med information, men där de klarsynta påpekandena inte alltid får komma fram.
– Samtidigt lever vi i en tid av avslöjanden, så detta är väl lite av tidens anda att låta saker komma fram i ljuset. Jag kommer att ge några exempel på vad som kan vara vår tids trojanska hästar. Men jag kan inte avslöja mer än så - det gör jag i föreställningen.
Berättelsen om Kassandra fungerar som en bas i föreställningen där musik och texter binds samman. Med på scenen finns Åsa Gjerstad på cello och stämsång, Pierre Engström som spelar spansk gitarr och bouzouki samt Ronnie Hall på gitarr, munspel och stämsång.
Liksom i tidigare produktioner vill Lena Måndotter skapa en intim, akustisk atmosfär där mötet med publiken är viktigt, och kanske har den övertygelsen förstärkts genom åren. Med titeln ”Var mig nära” vill hon låta föreställningen bli lite mer än en konsert.
– Jag avskyr distans och vi strävar alltid efter att skapa ett intimt, akustiskt uttryck. I vårt sekulariserade samhälle vill vi ge plats för de existentiella frågorna, men ofta med humor. Palladium är en scen som är elegant, men som ändå tillåter det akustiska.
En av de artister som Lena Måndotter tolkar är Leonard Cohen, vars låtar följt med sedan tiden på Kreta.
– Där i bergsbyn fanns inte så mycket annat att göra, så jag satt där och lärde mig många av hans låtar. När vi senare turnerade med Cohens låtar märkte vi att vi nådde en helt ny publik.
Lena Måndotter började som poet och ägnar sig åt både foto och film. Hon arbetar även som röstcoach och med musikterapi.
Ibland föreläser hon, bland annat för författare som vill bli säkrare på scen.
– Rubriken är ”orden, rösten och närvaron” och det är tre saker som är väldigt viktiga för mig.
I anslutning till föreställningen har hon skrivit ”Sierskans brev”, en brevroman som ges ut som e-bok.
Lena Måndotter
Gör: Sångerska, författare, röst- och rörelseterapeut.
Bor: Delar sin tid mellan Ribersborg i Malmö och Österlen.
”Var mig nära”
Spelas på Palladium den 6 april, Scala i Ystad den 8 april, Valfisken i Simrishamn den 9 april.
Gå till toppen