Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP-veteran hoppar av – kritiserar rödgröna samarbetet

Miljöpartiveteranen Anders Ebbesson lämnar kommunfullmäktige. Huvudskälet är missnöje med regeringens migrationspolitik – men han riktar också kritik mot hur det rödgröna styret i Lund fungerar.

Anders Ebbesson (MP).Bild: Linda Axelsson
Ebbesson kom in i fullmäktige första gången 1988 och har även suttit i kommunstyrelsen under olika perioder.
– Det avgörande är regeringssamarbetet med S om migrationspolitiken. Det har blivit allt svårare att representera partiet i så offentligt sammanhang som fullmäktige ändå är, säger Anders Ebbesson.
Han är även just nu ordförande i utbildningsnämnden, en post som han tänker stanna kvar på.
– Tills vidare i alla fall. Jag utesluter inte att jag kommer att ta något ytterligare steg, faktiskt. Men det här är första steget och det kanske räcker med det. Det beror på hur det känns fortsättningsvis.
Vad är skillnaden mellan att representera partiet i nämnden och fullmäktige?
– Det är mer en känsla. Det har blivit så tydligt i fullmäktige att vi också där är starkt kopplade till Socialdemokraterna. Det är lite där skon klämmer för mig eftersom jag är besviken på regeringssamarbetet.
– I nämnden känner jag mig friare i förhållande till de övriga partierna och det har jag också möjlighet att vara. Eftersom jag är ordförande har jag en lite annan roll, jag måste jobba med alla partier på ett annat sätt.
Läs också MP-topp: "Kan väl förstå hans frustration"
Ebbesson kritiserar också hur det lokala rödgröna styret, med MP och S, fungerar.
– Jag tycker inte att man har den öppenhet för samarbete med andra partier som jag tycker krävs i en situation där man faktiskt är i minoritet. Det kan bero på både S och MP, men också på hur oppositionen beter sig. Det är fortfarande mycket låsningar i de traditionella blocken i Lund.
– Framför allt syns det i fullmäktige och kommunstyrelsen, det syns och känns mindre ute i nämnderna. Så har det alltid varit, att i nämnderna är det lättare att jobba över gränserna. Det tror jag vi skulle behöva göra i kommunstyrelsen och fullmäktige också. Här ligger något av anledningen till att jag hoppar av också – att jag tycker att samarbetet inte fungerar tillräckligt bra på fullmäktigenivå.
Anders Ebbesson var Miljöpartiets kommunalrådskandidat i valet 2010, men upplevde att partiet vek sig och lät Socialdemokraterna få båda oppositionsrådsposterna.
– Jag har varit lite i opposition sedan dess, kan man säga, säger han.
– Men dock inte ensam. Jag har ju ett visst stöd i partiet, om man säger så. Det jag står för är framför allt en mer öppen inställning till bredare lösningar, lite grann den gamla positionen Miljöpartiet hade som mer oberoende.
I senaste valet höll han på att hamna helt utanför fullmäktige, men medlemmarna lyfte till slut upp honom till en ersättarplats.
Har du övervägt att lämna partiet helt?
– Jag har haft de tankarna också, men jag har inte dem just nu.
Gå till toppen