Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ren LCHF-diet farlig för barn med typ 1-diabetes

En diet med för lite kolhydrater kan vara farlig för barn med typ 1-diabetes. Föräldrar ska absolut inte experimentera med ren LCHF-diet på sina barn, säger Helena Elding Larsson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Överläkare Helena Elding Larsson leder två forskningsprojekt om typ 1 diabetes vid SUS.Bild: Peter Frennesson
Allt fler små barn i Sverige får typ 1 diabetes. På tio år har diagnosen ökat med 28 procent i åldersgruppen 0–4 år. I Skåne ligger ökningen på hela 48 procent, visar Socialstyrelsens statistik.
Läs också LCHF farligt för barn med diabetes
Diabetes typ 1 uppstår när kroppens immunförsvar förstör de celler som producerar insulin, ett hormon som hjälper oss att bryta ner kolhydrater i matsmältningen. Över 95 procent av all diabetes hos barn är av denna typ. Runt sjutusen barn och ungdomar i Sverige har diagnosen.
– Sjukdomen glider ner i åldrarna. Ännu vet vi inte om det beror på satt den autoimmuna processen som leder till typ 1 diabetes börjar tidigare, eller om själva processen går snabbare, säger Helena Elding Larsson som leder flera pågående forskningsstudier vid Sus.
I tron att det ska lindra symtomen väljer en del föräldrar att ge sina barn med diabetes LCHF-diet, en kost med mycket fett och så lite kolhydrater som möjligt. På onsdagen varnade flera barnläkare i Sveriges Radios Ekot för att detta kan utsätta barnen för livsfara. En viktig varning, anser Helena Elding Larsson.
– Barn med typ 1-diabetes som får LCHF-diet löper en ökad risk att drabbas av insulinbrist och så kallad ketoacidos, syraförgiftning, vilket är ett livshotande tillstånd. De har också lättare att drabbas av hypoglykemier, lågt blodsocker.
Alla barn behöver ett visst mått av kolhydrater, inskärper Helena Elding Larsson.
– De behöver dem för att växa normalt. Och hjärnan behöver kolhydrater för att kunna tänka. Att ge små barn en ren LCHF-diet kan vara att utsätta dem för fara.
Ändå tycker allt fler föräldrar att detta är en bra idé.
– Det har kommit upp mer och mer de senaste åren, och framför allt det senaste året. Att varna för detta är pedagogiskt svårt, för det väcker en sådan storm av känslor hos föräldrarna, säger Helena Elding Larsson.
En helt annan sak är att ge barnen en kost med långsamma kolhydrater som tar längre tid att bryta ner i tarmen.
– Det har jag absolut inga problem med. Det är en utmärkt idé att minska på de snabba kolhydraterna genom att äta mindre godis och dricka mindre söta drycker och byta ut vitt bröd mot grövre. Man kan alltid diskutera med sitt diabetesteam vad som är bra kolhydrater och hur mycket kolhydrater barnet ska äta.
Drygt femhundra barn och ungdomar med typ 1 diabetes är inskrivna och får råd och hjälp vid Sus i Malmö och Lund. De yngsta patienterna är sju månader gamla.
– Det har hänt att vuxna patienter har kommit in med akut syraförgiftning efter att ha tillämpat en ren LCHF-diet. Men de tar ju ansvar för sin egen diabetes. Som förälder har man ansvaret för barnets väl och ve, och små barn ska inte utsättas för något som har visat sig vara farligt.
Många föräldrar söker information om diabetes och behandlingar på internet, uppgifter som inte alltid har en tillförlitlig avsändare. ”Ibland känns det som att det som står på nätet har större genomslagskraft än det som vi försöker förmedla på diabetesmottagningarna”, säger barnläkaren Gun Forsander till Ekot. På bloggar och diskussionsforum är det inte svårt att hitta inlägg som underkänner ”expertisen”.
– Det är en ganska farlig syn, att man rekommenderar andra patienter att inte lyssna på experter. Vi kanske inte har rätt i allt, men vi sitter inne med en kunskap som man inte alltid kan läsa på nätet, säger Helena Elding Larsson.
– Webben har en enorm genomslagskraft. Där kan helt felaktiga saker eller missuppfattningar slå igenom hårt.
Gå till toppen