Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dubbelmoralens flagga är hissad

Dubbelmoral är ett komplext begrepp. Det kräver ju att man faktiskt har en underbyggande moralprincip som man kan bedra. Att man handlar på ett sätt som man även själv egentligen anser är fel.
EU-migranter demonstrerar med den romska flaggan utanför Stadshuset, efter att kommunen med hot om vite på en halv miljon tvingat Kontrapunkt att stänga sitt härbärge.Bild: Hussein El-Alawi
Ett slags självbedrägeri. Med skam som vanligaste konsekvens.
Det är inte helt lätt att illustrera men i morse visualiserade sig plötsligt i Malmö en bild som utan problem kan stå bredvid ordet ”Dubbelmoral” i nästa upplaga av ordboken. Det var romernas internationella dag och Stadshuset flaggade praktfullt med hela fyra romska flaggor, blåa och gröna med det röda hjulet snurrande i vinden.
I samma bild, om man stod i rätt vinkel, kunde man se de romska EU-migranterna skyla sig för samma vind under bron framför kommunhuset. Där bor de, eller vad man ska kalla det, sedan kommunen kört ut dem från Kontrapunkt och tills nästa gång de blir bortmotade med motiveringen att deras madrasser är för stora eller deras skräp för skräpigt.
Denna bild kunde man se, om man var uppe tidigt vill säga, innan polisen på morgonen på romernas internationella dag ännu en gång körde iväg dem.
Moralprincipen upphissad i flaggstången, den politiska praktiken manifesterad på marken. Och någonstans där emellan vilar skammen.
Gå till toppen