Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Digitalt & teknik

Hennes senaste mästerverk: en helt onödig popcornmaskin

Svenska Simone Giertz fortsätter att bygga meningslösa robotar och blir mer och mer ett internetfenomen.

Svenska Simone Giertz bygger vidareBild: Skärmdump
Svenska Simone Giertz senaste video heter Popcornmaskinen och visar Simone när hon blir matad av mekaniska plasthänder. Maskinen är lika onödig som hennes tidigare ”robotar”, men det är lite det som är poängen.
– Jag har egentligen alltid byggt mycket grejer men började med hårdvara för ungefär två år sedan. Jag hade precis börjat programmera lite och fick några idéer på hårdvaruprojekt som jag bara inte kunde släppa, de var som fastlimmade på hjärnan. Så jag var tvungen att lära mig om elektronik för att kunna prototypa dem, säger Simone Giertz.
Läs mer: Svenska Simone Giertz bygger onödiga robotar
Simone Giertz kommer från Stockholm, men har både bott och gått i skolor över hela världen.
– Jag har gått på en hel drös med skolor. Tror det är tio skolor totalt från ettan i grundskolan till universitetet. Efter gymnasiet gick jag ett år teknisk fysik på KTH och ett år på en reklamskola som heter Hyper island. Men har mest lärt mig om hårdvara och programmering på min fritid genom att bygga mycket saker, säger hon.
När Simone Giertz var sexton år så flyttade hon till Kina och var utbytesstudent i ett år. Sedan bar det av till Kenya, tillbaka till Kina och till slut till San Francisco.
– Tror att jag är ganska rastlös och ser inte riktigt vitsen med att bo på en och samma plats hela tiden när det finns så otroligt många platser att bo på. Det är lite som att äta frukostbuffé och bara välja samma rostade macka varje morgon, säger Simone Giertz.
Förutom sina egna robotar är hennes favorit den så kallade Ketchuproboten, som är byggd av Bill Fienup och Barry Kudrowitz.
– Jag drömmer om att bygga något lika genialt själv, säger hon.
Simone Giertz har massor med framtidsplaner som hon vill hinna med.
–  Har allt möjligt jag ska hinna med i livet, allt från att lösa en Rubiks kub till att åka till rymden. Men härnäst ska jag flytta tillbaka till San Francisco och jobba som programledare på en webbshow med en av mina barndomsidoler, Adam Savage. Det ska bli hejdundrandes kul, berättar hon.
Chansen är att vi kommer att få se mycket mer av Simone Giertz och hennes robotar i framtiden.
Gå till toppen