Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Magin uteblir i tråkig och våldsam uppföljare till sagan

The huntsman: Winter's war

USA, 2016. Regi: Cedric Nicolas-Troyan. Med: Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.55.

"Snow white and the huntsman" från 2012, det första nydiktade filmäventyret om Snövit med avstamp i Bröderna Grimms klassiska saga, hade både spänning och charm. Inte minst briljerade och värmde en lysande skara brittiska skådespelare som dvärgarna.
Chris Hemsworth och Jessica Chastain.Bild: Giles Keyte
Uppföljningen är betydligt tråkigare med en krånglig intrig och mycket fokus på stridsscener. Liksom i ettan går manusförfattarna tillbaka i tiden före det skeende vi känner från Grimms Snövit.
Här har den grymma drottningen Ravenna, återigen spelad av Charlize Theron, begåvats med en yngre syster Freya (Emily Blunt), som förälskat sig i en redan förlovad hertig och föder hans barn. Men eftersom drottningen inte tillåter någon kärlek och godhet ser hon till att barnet försvinner. Freya å sin sida förvandlas till en iskall härskarinna för riken långt upp i norr där hon samlar in barn och uppfostrar dem till en egen armé. Lånen från Disneys ”Frozen” är uppenbara. Bland barnen finns Eric som i likhet med Sara inte låter förmågan till empati och kärlek helt försvinna. I vuxen ålder blir han titelns huntsman, det vill säga en jägare och Sara en kvinnlig dito. Ännu en gång gäller det att gå ut i strid för att hitta den förtrollade spegeln.
Det är mycket teknik, magi och hokuspokus, men eftersom den grundläggande psykologin hos rollkaraktärerna förblir så outvecklad förmår inte det storstilade utanverket fånga intresset. Komikerna Nick Frost, Rob Brydon och Sheridan Smith tillför lite förnöjsam underhållning som dvärgar med mer självinsikt än resten av ensemblen.
Och Snövit, ja hon finns överhuvudtaget inte med i berättelsen. Dessvärre väntar en fortsättning.
Gå till toppen