Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ida Östenberg: Soldiers of Odin, era rötter finns i Turkland

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
De måste ha grava identitetsproblem, de där nattvandrande nazistgrundade Soldiers of Odin, som nu lajvar nordiska vikingar för att skydda fosterlandets kvinnor från immigranter. Jag, menar, varje sann soldat vet förstås att Odin själv enligt Snorre Sturlassons Edda härstammade österifrån, från Troja, också kallat Turkland, i Mindre Asien. I denna den yngre Eddan var Oden ättling till Tor, som i sin tur beskrivs som kung Priamos barnbarn. Oden – människa, inte gud – vandrade från Troja norrut tillsammans med unga och gamla, män och kvinnor. Dessa asar, så kallade eftersom de kom från Asien, hamnade småningom i Sigtuna, där de styrde enligt turkisk sed och lag.
Soldiers of Odin, från Norge i detta fall.Bild: Junge, Heiko
Odens soldater har nog inte läst Eddan, invänder ni. Nåja, det skall vi väl råda bot på. Ett bildningsgarde, vad sägs om det? Som patrullerar gatorna till bredden lastade med böcker. Eddan skall vara med förstås, ity nordisk mytologi är av yttersta vikt att behärska för varje fosterlandsvän. Iliaden och Odysséen likaså, för självklart måste Odens följeslagare drillas i Trojas ärorika förflutna. Och så Aeneiden, berättelsen om en annan Trojabördig emmigrant, Aeneas, som seglade västerut och genom sina ättlingar grundade staden och världsriket Rom.
Vi är från Troja, nattvandrare, invandrare och alla andra. Vi vet bara inte om det.
Gå till toppen