Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sött och tryggt med Rita och den snälla krokodilen

Rita och Krokodil

Danmark (Rita og krokodille), 2016. Regi: Siri Melchior. Med: Molly Knochenhauer. Barntillåten. Längd: 30 min.
”Kom Krokodil!”
Rita och Krokodil.Bild: Folkets bio
Böckerna och tv-serien om fyraåriga Rita och hennes krokodilkompis har blivit film, och när man ser sex femminutersepisoder på raken blir vikten av upprepning hos små barn mer uppenbar än någonsin (om man nu tvivlade innan).
Kom krokodil!” uppmanar Rita om och om igen. Och så förklarar hon bestämt, på en tjatig förälders vis, vad som är rätt och fel och vad man får och inte får göra, vad man ska ha med sig och inte, för den ständigt hjälpsamma Krokodil.
Det är bara det att ibland är Rita sämre på att själv göra som man ska. Eller skämmigt rädd för något, eller inte så bra på något. Eller kanske har hon bara otur. Och då är det Krokodil som, krokodiligt rasslande, på ett diskret sätt ställer allt till rätta, utan att någons självkänsla körs i botten.
Vi går på skogspromenad för att plocka kastanjer, åker kälke i otäckt brant backe, går och fiskar, försöker fånga ett vasst husdjur, tältar i naturen och går på zoo och besöker de andra krokodilerna.
Böckernas författare, Siri Melchior, har själv regisserat de enkla animationerna och dansk films ständige manusguru Kim Fupz Aakeson är inblandad. Det är sött och tryggt och de enda konflikter som egentligen uppstår är de inom Rita själv. Men då finns ju Krokodil. Inte utan att man önskar sig en grön låtsaskompis själv.
Gå till toppen