Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Taklagsfest för tunneln

Nu är den färdiggjuten, acceleratortunneln på forskningsanläggningen ESS.
På fredagen hölls en taklagsfest för den 537 meter långa tunneln.

– Såklart är detta ett stort ögonblick, säger fysikern och acceleratorchefen Mats Lindroos.
–  De flesta projekt kommer aldrig vidare från pappret så det är svårt att inte bli lite rörd. Jag minns när jag var här första gången 2009. Då var det bara en åker här, fortsätter han.
Mats Lindroos tar med sig den inbjudna ­pressen på en rask promenad i den än så länge ödsliga och ekande tunneln. Nu står han exakt på platsen varifrån tusentals forskare från hela världen kommer att ombesörja att protonpartiklarna gör ett sprintlopp i nittio procent av ljusets hastighet.
– Det motsvarar mer än sex varv runt jorden på en sekund, räknar Mats Lindroos ut.
Acceleratortunneln var först ut att börja byggas av de totalt 23 byggnader i anläggningen. Så sent som för någon dag sedan gjordes den sista gjutningen vid "Dog leg" som ska förbinda tunneln med själva målstationen. Så småningom ska lermassor och gräs täcka den långa tunneln av såväl miljömässiga som estetiska skäl. Endast en grön vall kommer att synas utifrån.
I höst är det så dags för installation av innehållet i tunneln, själva acceleratorn som är ett komplext system beståendes av mer än en kvarts miljon komponenter.
– Det kommer att bli ordentligt trångt i tunneln. Vi hade förlorat år om vi inte arbetat med andra institut, säger Mats Lindroos.
Tjugotre forskningsinstitut i Europa bygger utrustningen, närmare hundra europeiska institut och universitet är delaktiga i installationen.
– En väldig koordinationsuppgift, konstaterar Mats Lindroos om utmaningen av gigantiskt mått.
2023 tas anläggningen i full drift. Första året beräknas 1 000 forskare använda anläggningen, därefter 2 000-3 000 per år.
Vad händer när ESS betraktas som en omodern forskningsanläggning?
– Då plockas den bort. Den nominella livslängden sträcker sig fram till 2065. Därefter ska området återställas till brun jord vilket innebär att marken kan bebyggas, säger Mats Lindroos men tillägger:
– Jag är ganska övertygad om och hoppas på att ett av Europas största forskningscentrum för materialforskning för neutroner kommer att finnas kvar längre än så.

ESS

ESS är en flervetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla.
Anläggningen kommer att producera neutronstrålar för forskning och gör det möjligt att utföra experiment på material som till stor del inte är möjliga idag.
Kostnaden beräknas till 1,843 miljarder euro. Värdländerna Sverige och Danmark står för halva kostnaden.
Totalt används mer än 16 500 kubikmeter betong och 2075 ton armering under bygget av tunneln.
Gå till toppen