Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wallström slutspurtar för FN-plats

Utrikesminister Margot Wallström tror att Sverige har en god chans att vinna kampen om en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd. Men även om det intensiva kampanjandet inte ger resultat, har det varit värt det, slår hon fast.

Utrikesminister Margot Wallström ser goda chanser att Sverige får en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd när frågan avgörs i New York i slutet av juni.Bild: Marcus Ericsson/TT
På måndag reser Margot Wallström till Mikronesien och Palau, bland annat för att lobba för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Även om det är mycket hemlighetsmakeri runt ländernas kampanjer, ser Margot Wallström tecken på att den svenska kampanjen går bra, så här i slutspurten.
— Olika kolleger rapporterar direkt om avsikten att stödja oss och vi märker det på det gensvar vi får på sakfrågor vi driver, säger hon.
Sverige, Italien och Nederländerna konkurrerar om två tillfälliga platser i FN:s säkerhetsråd 2017—2018. Den 28 juni avgörs det hela i en sluten omröstning i FN:s högkvarter i New York. För att få den åtråvärda platsen måste 129 länder rösta på Sverige. Stort eller litet land, demokrati eller diktatur, spelar ingen roll när rösterna räknas.
Statsminister Stefan Löfven, Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin har rest flitigt för att kampanja för den svenska kandidaturen. Stor kraft har till exempel lagts på Afrika, med många potentiella röster.
Exakt hur mycket pengar som satsas på kampanjen och vad som görs är oklart, av konkurrensskäl. Men när kampanjen är över ska allt läggas på bordet.
— Inte heller Italien och Nederländerna redovisar exakt vad de gör i kampanjarbetet. Men vi kommer att redovisa allting, säger Wallström.
Till exempel har regeringen nyligen fått kritik av oppositionen för bjudresor för ett 50-tal FN-ambassadörer.
Italien och Nederländerna tros ha större kampanjkassor än Sverige, men Wallström tror inte att pengarna kommer att avgöra. Hon hoppas att Sveriges profil som FN-vän, stor biståndsgivare och med tydliga idéer om hur säkerhetsrådet kan bli mer effektivt och öppet spelar större roll:
— Jag tror faktiskt att även om Italien kan erbjuda det ena och det andra för att de är ett större och rikare land, så tror jag i slutändan inte att det är det som avgör.... Jag tror ändå att det är rationella överväganden om vad de tror att vi kommer att uträtta och om vi kommer att vara en pålitlig och aktiv vän, säger hon.
En plats i säkerhetsrådet ger möjlighet till inflytande, men även om kampanjen inte når ända fram, har den ändå gett god avkastning, hävdar Wallström.
— Vad som än händer har det varit värt det. Det har breddat och fördjupat våra internationella kontakter med i stort sett världens alla länder. Det har varit väldigt nyttigt och bra, säger hon.
Gå till toppen