Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö kritiseras av Mona Sahlin

Den svenske 23-åringen Osama Krayem som sitter häktad i Belgien, misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars, är född och uppvuxen i Malmö. Nu riktar Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kritik mot Malmö, som hon anser alltför länge har blundat för hoten från jihadismen och i stället fokuserat på högerextrema kretsar.
Bild: Albin Brönmark (arkiv)
– Det finns inga kommuner som kan garantera att ingen invånare kommer att åka för att ansluta sig till en terrorrörelse, men Malmö hör till de kommuner som borde ha en handlingsplan och en strategi, säger hon till SVT Nyheter.
Andreas Schönström säger att Sahlin vet om att Malmö jobbar kontinuerligt med frågan, att de har en handlingsplan och strategi men att ämnet är komplext och att det är svårt att nå personer som Osama Krayem.
– Det finns väldigt få evidensbaserade metoder för hur man ska nå enskilda individer. Vi har gott om kunskap för hur vi ska jobba på samhälls- och gruppnivå, men vi har svårt att komma åt individerna.
Malmö har tidigare fått kritik för att man inte upprättat en lokal handlingsplan eller tillsatt en lokal samordnare mot våldsbejakande extremism. Först kring jul förra året presenterades nya riktlinjer.
Gå till toppen