Sverige

Minister tvivlar på miljardförlust

Den svenska Nordenministern Kristina Persson (S) tvivlar på att gränskontrollerna verkligen leder till en årlig miljardförlust i Öresundsregionen.
– Resonemanget bygger på många antaganden, säger hon.

Bild: Lars Brundin (arkiv)
Sydsvenska handelskammaren har med hjälp av konsultbolaget Sweco och lundaprofessorn Martin Andersson tagit fram en beräkning för hur stora ekonomiska avbräck som gräns- och id-kontrollerna kring Öresund ger upphov till i regionen.
Enligt handelskammarens studie ger gränskontrollerna upphov till en årlig förlust på minst 1,5 miljarder kronor i Öresundsregionen.
Studien överlämnades på fredagen till statsrådet Kristina Persson, som ser med viss skepsis på siffrorna:
– Jag har inte hunnit sätta mig in i rapporten, men jag har sett slutsatsen att gränskontrollerna skulle kosta 1,5 miljarder kronor per år. Det låter som en hög siffra. Resonemanget bygger på många antaganden, säger hon.
Enligt Kristina Persson har Sydsvenska handelskammaren dragit en mycket långtgående slutsats när man i en rapport påstår att den potentiella arbetsmarknaden kring Öresund skulle ha blivit mindre som en följd av att det tar längre tid att resa mellan Skåne och Själland.
– Det är svårt att säga att marknadspotentialen skulle ha krympt, säger hon.
– Men som Nordenminister är jag naturligtvis inte så glad över att det skapats ett nytt gränshinder i en dynamisk tillväxtregion. Jag inser ju att om gränskontrollerna blir bestående så kan det få stora ekonomiska effekter.
Här i Skåne anser många bedömare att gränskontrollerna redan blivit bestående och tror att de förblir i kraft resten av året. Vad säger du om det?
– Det beror ju så mycket på vad som händer i det europeiska samarbetet. Och där togs ju ytterligare ett steg i torsdags. Många länder driver nu på för en permanent lösning på flyktingkrisen. Någon slags lösning måste vi ju få på flyktingområdet i år.
Tror du att gränskontrollerna annars kommer att bestå?
– Det vet jag inte. Det beror ju på en rad faktorer. Vi måste i regeringen göra en bedömning av helheten varje gång vi fattar beslut.
Gå till toppen