Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ukrainas premiärminister avgår

Han överlevde en misstroendeomröstning i februari, men nu har Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk fått nog.
Jatsenjuk har beslutat att avgå som premiärminister.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk meddelade under söndagen sin avgång. Arkivbild.Bild: Efrem Lukatsky /AP/TT
— Han har varit frustrerad ganska länge över svårigheter att få till stånd politiska förändringar i Ukraina, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet, till TT.
Arsenij Jatsenjuk meddelade sitt beslut i ett tv-sänt tal på söndagen.
— På tisdag, den 12 april, meddelar jag parlamentet, sade Jatsenjuk.
Han uppgav att skälet bland annat är att den politiska krisen i regeringen förhindrar och "paralyserar" möjlighet till "verklig förändring" i landet, rapporterar AFP och Reuters.
För mindre än två månader sedan förklarade Ukrainas president Petro Porosjenko att han ville ha en helt ny regering och bad premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå. Enligt presidenten hade premiärministern förlorat allmänhetens tillit till hans förmåga att bekämpa korruption och klara Ukraina ur den ekonomiska krisen.
Men den gången ifrågasatte Jatsenjuk presidentens påstående och han överlevde en misstroendeomröstning i parlamentet.
Söndagens besked är egentligen inte förvånande, anser Mi Lennhag.
— Både premiärministern och regeringen har varit mindre självklara sedan omröstningen i februari då två partier lämnade koalitionen, säger hon.
— Jatsenjuk har också varit tvungen att förhålla till en president som var den som initierade misstroendeomröstningen. I hur många länder skulle det vara hållbart? Det säger något om deras relation som varit ansträngd ganska länge.
Mi Lennhag poängterar att det har varit en väldig omsättning på politiker i Ukraina sedan landet blev självständigt 1991. Hon säger att Jatsenjuk, som varit premiärminister i drygt två år, kritiserats från olika håll och ändå suttit kvar.
— Att han kastar in handduken nu säger någonting om hur pass instabilt det är i Ukraina, både politiskt och ekonomiskt.
Parlamentets talman Volodymyr Hrojsman förväntas att bli nominerad till ny premiärminister så fort Jatsenjuk lämnat in sin avskedsansökan, enligt flera medieuppgifter.
Gå till toppen