Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ser flera likheter mellan BDSM och spiritualism

En komplex värld som berör mycket mer än sex. Ibland med en nästan andlig innebörd. Så beskriver Charlotta Carlström BDSM i sin aktuella avhandling.

Det är en kall vårdag när vi träffas på Malmö högskola. Ämnet som vi ska prata om är desto hetare.
Charlotta Carlström menar att samhället har en skyldighet att ha mer kunskap om BDSM. När hon skrev sin masteruppsats "Ett slag för njutningen" insåg hon att området var långt ifrån uttömt och började doktorera i ämnet.Bild: Julia Lindemalm
– "Fifty shades of Grey" har ju fått ett sådant genomslag. Numera vet gemene man vad BDSM är. Men det är ett lite förenklat resonemang att säga att det är öppet och tillåtet nu, säger Charlotta Carlström.
I veckan disputerar hon med sin avhandling "BDSM - paradoxernas praktiker". Hon förklarar att intresset för ämnet började när hon för ungefär sju år sedan läste sin master i sexologi på Malmö högskola. Kurslitteraturen visade tydligt att svensk forskning inte uppmärksammade praktiker hon själv mötte i hbtq-kretsar.
I BDSM har de funnit ett sätt att utöva sin sadism, men på ett moraliskt försvarbart vis med regler och samtycke.
– Då började jag undersöka området och kunde få kommentaren: "Oj, ska du fylla en hel mastersuppsats med det här lilla ytterlighetsområdet?"
Fram till 2009 var sadomasochism en psykiatrisk diagnos. Nu har allmänhetens syn blivit något mer positiv, mycket på grund av mediernas uppmärksamhet. Men alla utövare tycker inte att det mediala intresset enbart är av godo.
"Fifty shades"-skådisarna Jamie Dornan och Dakota Johnson.Bild: Jonathan Short
Charlotta Carlström förklarar att debatten kring BDSM känns som ett sensationsartat jippo för många. Framförallt för de som inte känner att det är ett val utan en läggning de är födda med.
– Några av de 29 intervjuade säger att de alltid vetat att de varit sadister, till exempel. I BDSM har de funnit ett sätt att utöva sin sadism, men på ett moraliskt försvarbart vis med regler och samtycke.
Samtycke ska ju finnas i alla sexuella praktiker, men i heteronormativa praktiker finns det som en mall att gå efter, för att man gör så som det förväntas.
Samtycke är A och O. Charlotta Carlström betonar hur stor vikt seriösa BDSM-utövare lägger vid kommunikation och att alla inblandade ska vara införstådda med vad som sker. Utan samtycke kan utövandet förvandlas till våld. Det är strängt förbjudet. På klubbar och workshops kan nya och gamla utövare träffas och gå igenom regler, råd och tips.
Den sortens samtal tycker Charlotta Carlström också borde finnas i andra typer av relationer.
– Samtycke ska ju finnas i alla sexuella praktiker, men i heteronormativa praktiker finns det som en mall att gå efter, för att man gör så som det förväntas. Inom BDSM finns inget som förväntas utan man måste komma överens om hur man ska göra.
"Det är ett otroligt privilegium att kunna forska här på Malmö högskola tillsammans med Sveriges främsta sexologiforskare", säger Charlotta Carlström, som skrivit en avhandling om BDSM.Bild: Julia Lindemalm
På så vis menar Charlotta Carlström att BDSM kan ses som en form av motstånd mot normen, ett sätt att ifrågasätta maktstrukturer i samhället. Och ett sätt att ge BDSM en annan mening än en sexuell.
Faktum är att många utövare inte kopplar ihop BDSM med sex utan snarare ser det som en livsstil.
– När jag började forska tänkte jag mig nog BDSM rätt mycket som en sexuell praktik. Men många som jag har intervjuat ser inte BDSM som sexualitet, utan det tillfredsställer andra delar och har en annan mening.
Det är många som pratar i spiritualistiska termer, att det känns som att komma hem, vilket är ganska vanligt även inom religiösa församlingar.
En sådan alternativ mening närmar sig det spiritualistiska och religiösa. Charlotta Carlström fann många likheter under sin forskning.
– Inom kristendomen har man Gud som den yttersta makten. Man kan lämna ifrån sig sitt ansvar som människa och lägga det i Guds händer. Det finns många andra likheter, som späkning, bestraffning och gemenskap. Det är många som pratar i spiritualistiska termer, att det känns som att komma hem, vilket är ganska vanligt även inom religiösa församlingar.
Charlotta Carlström ser många likheter mellan BDSM och religion och spiritualism. Ritualer, bestraffning och gemenskapens betydelse är några exempel.Bild: Julia Lindemalm
I ett avsnitt i sin avhandling har hon ett samtal med en utövare som har den sortens starka upplevelse:
"Jag blir som berusad nästan. Jag går in i det som kallas subspace, man går in i sig själv och man försvinner. I början så är jag väldigt pratsam och är glad men allteftersom man får in endorfiner så slutar jag prata, utan jag bara stönar och gör gutturala ljud. Det är till och med nästan så att jag tappar medvetandet."
I och med att det finns så många utövare och att olika professioner kommer i kontakt med utövare så måste man kunna försäkra ett bra bemötande.
Charlotta Carlström menar att BDSM kan bli ett sätt att hitta en mening med livet. Den moderna människan har inte religionen eller bygemenskapen på samma sätt som förr. Hen måste själv hitta sin mening med livet.
Samhället inte bara bör utan har även en skyldighet att ha mer kunskap om BDSM, menar hon.
– I och med att det finns så många utövare och att olika professioner kommer i kontakt med utövare så måste man kunna försäkra ett bra bemötande. Många som har ställt upp som informanter säger: "Jag hade själv velat läsa en avhandling när jag kom ut eller insåg att jag hade det här intresset." Det här kanske kan bidra till att minska stigmatiseringen.

Vad är BDSM?

BDSM är en förkortning som innefattar följande praktiker:
Bondage: Begränsar någons rörelsefrihet med hjälp av bland annat handbojor, rep eller tvångsjacka för att uttrycka underordning.
Disciplin: Ett kontrollerande där den underordnande belönas eller bestraffas. Rollspel är vanligt, till exempel lärare och elev.
Dominans och underkastelse: En person dominerar någon annan och tar kontrollen fysiskt eller psykiskt.
Sadomasochism: Att få njutning av att ge eller ta emot olika sorters smärta.

BDSM på vita duken

Ämnet har de senaste åren blivit alltmer populärt i medierna. Här är några olika filmer som berör BDSM:Fifty shades of Grey. Den erotiska trilogin från 2011 skriven av E. L. James har knappast kunnat undgå någon. 2015 hade den första filmen premiär, regisserad av Sam Taylor-Johnson. Handlingen, där en rik affärsman startar ett BDSM-förhållande med en blyg student, har kritiserats av många för att inte ge en korrekt bild av BDSM på grund av den bristande kommunikationen karaktärerna emellan. Nästa år är det dags för premiären av uppföljaren "Fifty shades darker".Ceremonin. Svensk dokumentär från 2014 av Lina Mannheimer. Filmen sägs av vissa kritiker ge en mer realistisk bild av BDSM-världen. Tidningen Vanity Fair skrev att den får "Fifty Shades" att se ut som en Disneyfilm. I "Ceremonin" får vi följa Frankrikes mest kända dominatrix Catherine Robbe-Grillet och hennes sadomasochistiska verksamhet. Nominerades på Köpenhamns filmfestival Dox, en av världens största dokumentärfilmsfestivaler, till en Nordic Dox Award.Secretary. Amerikansk independentfilm från 2002 av Steven Shainberg, med Maggie Gyllenhaal och James Spader i huvudrollerna. Det är en film med humoristiska inslag om en excentrisk och dominant advokat och hans förhållande med sin undergivna sekreterare som lider av självskadebeteende. Baserad på Mary Gaitskills roman "Bad behaviour".Push me. Svensk kortfilm från 2014 av Tove Pils. Här får vi följa huvudkaraktären Siri och hennes frustration över att inte våga leva sitt liv så som hon vill. Med hjälp av transpersonen och vännen Lee lär hon sig att bli av med sina rädslor och våga dominera någon sexuellt.
Gå till toppen