Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot polisens agerande mot EU-migranter

Polisen trakasserar protesterande EU-migranter utanför Stadshuset i Malmö. Den anser Centrum för sociala rättigheter.
Kritiken tillbakavisas av polisen som menar att demonstrationsrätten prioriteras.

EU-migranter demonstrerar utanför Stadshuset i Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
Centrum för sociala rättigheter, CSR, förbereder nu en anmälan till Justitieombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen.
– Man försöker skrämma bort demonstranterna genom att trakassera dem. Det har vi inte sett med svenska medborgare, säger Jens på CSR som inte vill uppge sitt efternamn.
Efter att EU-migranter blev av med möjligheten att övernatta på Kontrapunkt och i Johanneskyrkan inleddes en demonstration vid Stadshuset för en dryg vecka sedan.
– Mitt i natten väcktes demonstranterna och de fick sina filtar och täcken beslagtagna, säger Jens.
– Den 8 april beslagstogs deras banderoller med hänvisning till belamring. Det är att undangräva demonstrationsrätten.
Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, menar att polisen har agerat för att demonstrationen ska kunna genomföras.
– Det finns ett starkt skydd för rätten att ordna en opinionsyttring, även om ingen har sökt tillstånd för det, säger han.
Men om personerna på platsen sover så pågår inte någon demonstration och då kan det röra sig om ett förbud mot all belamra allmänna platser, menar han.
– Jag känner inte till att man har tagit banderoller under pågående demonstration. Men hänger man upp en banderoll och går från platsen så tar vi ner den. Då pågår det inte längre någon demonstration, säger han.
CSR har efterlyst ett formellt beslut om hur polisen ska ingripa mot EU-migranterna vid Stadshuset. Det är mycket juridiskt godtycke, anser de.
– Det finns inget formellt beslut, ingen hänvisning till lagrum, säger Jens på CSR.
Mats Karlsson menar att polisen noga följer bland annat ordningslagen. Det är polisens befäl på plats som tar besluten.
– Om vi bedömer att det pågår en belamring säger vi till personen. Om personen vägrar följa anvisningarna beslutas det att det ska göras ett beslag. Det upprättas en anmälan och ett beslagsprotokoll. De handlingarna kan man begära ut, säger han.
Gå till toppen