Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Terrorn kryper närmare oss alla

Från Malmö via Syrien och Islamiska staten till Bryssel – där 23-årige Osama Krayem nu sitter häktad, misstänkt för medverkan i terrordåden i den belgiska huvudstaden den 22 mars.
Levande ljus på en minnesplats i Bryssel för terrordådens offer.Bild: Alastair Grant
Krayem tros ha varit delaktig i självmordsattacken mot tunnelbanestationen Maalbeek.
Ytterligare en person med kopplingar till Sverige, den 35-årige Mohamed Belkaid, har pekats ut som medlem av terrorcellen i Bryssel. Belkaid dödades i en polisräd mot den lägenhet där han befann sig.
Terrorn kryper närmare Sverige.
Kriminell bakgrund, radikaliserad i en källarmoské, berättas det om den gripne 23-åringen. För dem som kände mannen verkar det som hänt vara en gåta. En imam säger att han är chockad, vänner och familj att de inte hade anat någonting i förväg.
Trots alla avståndstaganden idag har Krayem fått åtskilliga gillande kommentarer när han exempelvis poserat med vapen och IS-flagga på Facebook. Också från en nära anhörig.
Sverige har ett problem med radikalisering. Malmö också. I spåren av gripandet av Krayem vittnar Malmöbor om mer eller mindre öppna försök till rekrytering på caféer. I så fall har det gått långt.
Säpo brukar ange antalet individer som rest härifrån till Irak och Syrien till cirka 300. Sett till folkmängden är Sverige ett av de länder i EU som försett IS med flest terrorrekryter.
Att lagstiftningen släpat efter har gjort sitt till. Terrorismexperten Magnus Ranstorp kritiserar svensk och malmöitisk senfärdighet:
"Vi varnade 2009 i Rosengårdsrapporten, dels för radikalisering i området, dels för källarmoskéer", sade Ranstorp i P1-morgon på måndagen.
Rapporten, som Ranstorp skrev tillsammans med Josefin dos Santos på beställning av dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni (L), fick hård kritik från forskarhåll.
Och visst hade rapporten sina brister. Men vad har exempelvis svenska islamforskare bidragit med genom åren när det gäller kunskap och förståelse om radikalisering bland muslimer i Sverige?
Inte mycket. Istället för att klargöra har de snarare grumlat debatten. Och gett argument för politiker och tjänstemän som velat blunda i det längsta.
Länge har jihadister kunnat resa ner till Mellanöstern och återvända till Sverige för vård och vila utan att behöva frukta annat än ett samtal med någon bekymrad polis från Säpo. Organisationer med tvivelaktig agenda göds än idag med bidrag från stat och kommun.
Islamiska staten har begått brott mot mänskligheten, massmord, systematiska våldtäkter och tortyr, förslavat och skövlat. Ändå betraktas de svenska terrorfararna av många närmast som naiva, vilseförda ungdomar.
Förnekelsekulturen har inneburit åtskilliga förlorade år. Och otaliga förödda liv. Detta har Sverige bidragit till. I exempelvis Bryssel, men så här långt framför allt i Syrien och Irak.
Gå till toppen