Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Zlatan stämmer Karlsson för förtal

Friidrottsledaren Ulf Karlsson har sagt att han tror att landslagskaptenen var dopad under sin tid i Juventus.
"Osanna, grundlösa" anklagelser skriver fotbollsstjärnans advokat.
Nu drar Zlatan Ibrahimovic Karlsson inför rätta.

Zlatan Ibrahimovic kommer att stämma Ulf Karlsson för friidrottsledarens dopningsanklagelser. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Advokaten Fredrik Bogren kommer att skicka in stämningsansökan till Värmlands tingsrätt.
"Ulf Karlssons uttalanden är osanna, grundlösa och mycket allvarliga för Ibrahimovic som enskild individ och idrottsman liksom i förhållande till hans sponsorer och samarbetspartners. Därför måste uttalandena bemötas, vilket nu görs genom att åtal väcks", skriver advokaten i ett mejl till TT.
Bakgrunden är Karlssons uttalande vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad.
— Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad, sade Karlsson då enligt Nya Wermlandstidningen.
Karlsson bad i förra veckan Ibrahimovic om ursäkt i ett öppet brev: "Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. Det var inte alls min avsikt."
Bogren vill inte kommentera stämningsansökan ytterligare, säger han till TT.
Enligt juridikprofessorn Mårten Schultz är Ulf Karlssons uttalande förtal i teknisk mening. Den förra förbundskaptenen i friidrott måste kunna visa att han har konkreta skäl att tro att Ibrahimovic var dopad.
— Om inte Ulf Karlsson har goda argument som visar att just Zlatan var dopad tror jag att Zlatan har ett bra case, säger han.
Förbundskaptenen Erik Hamrén tar ut EM-truppen den 11 maj. Från 23 maj och fram till minst 22 juni (sista gruppspelsmatchen mot Belgien) är landslaget i princip samlat varje dag. Om det blir rättegång är det inte säkert att stjärnan behöver närvara.
En dom innan EM i juni är "fullständigt osannolik", enligt Schultz.
Landslagschefen Lasse Richt tror inte att stämningen påverkar EM-uppladdningen negativt, varken för Zlatan Ibrahimovic eller landslaget.
— Inte ett dugg. Nu vet vi inte gången, när fallet kommer upp i domstol, men Zlatan är tillräckligt erfaren och vet vad han gör. Han brukar klara sånt här utan att påverkas.
TT: Kan det påverka landslaget negativt?
— Vi vet ju inte det heller, om han behöver vittna. Det är en intressant fråga, men vi vet inte hur lång tid det tar innan det kommer upp i domstol, säger Richt.
TT: Gör Ibrahimovic rätt som stämmer Ulf Karlsson?
— Med lite distans tycker jag att det var ogrundade och grova anklagelser, men jag ska egentligen inte ha någon uppfattning, det bör komma från Zlatan själv. Det är hans beslut.
Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd i Ulf Karlssons dopningsanklagelser, meddelar via sin agent Martin Klette att en stämning inte är aktuell.
— Det är ingenting som vi har diskuterat att göra. Än så länge har Albin sagt att han vill koncentrera sig på Hamburgs och landslagets matcher de närmaste månaderna. Vi har inget på agendan i dag att göra på liknande sätt, säger Klette.
— Vi diskuterade det här i torsdags, när det här dök upp, och kom fram till detta.
TT har sökt Ulf Karlsson.
Gå till toppen