Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Äldre mindre ensamma med sociala medier

Äldre personer som använder sociala medier känner sig mindre ensamma och mer delaktiga i samhället. Det visar forskning från Umeå universitet.

Ensamheten hos äldre minskar när närvaron på sociala medier ökar. Ellinor Larsson, doktorand i arbetsterapi vid Umeå universitet, har forskat på seniorers internetanvändande.
Vanor från arbetslivet spelar stor roll för äldres nätanvändande.Bild: Mats Roslund
– Användande av sociala medier har väldigt positiva effekter för att minska ensamheten, säger hon.
Seniorerna som valdes ut till att delta i studien upplevde sina sociala aktiviteter och kontakter som minskande. När studien drogs igång satte deltagarna upp egna sociala mål och fick en grupp arbetsterapeuter och sociala medier till hjälp för att nå dem.
Läs också Gammelmormor bloggar flitigt om livet som 90 .
– Efteråt skattade alla sin ensamhet lägre än innan, säger Ellinor Larsson.
En del ville ha fler sociala kontakter, en del ville ha ökad kontakt med barnbarnen, en del ville delta i djupare diskussioner.
Vad seniorerna ville ha ut av studien såg olika ut, men gemensamt var att samtliga ville öka sina sociala aktiviteter.
– En del ville ha fler sociala kontakter, en del ville ha ökad kontakt med barnbarnen, en del ville delta i djupare diskussioner. Vi använde bland annat Facebook för enklare konversationer och sidan 60plus.se för djupare konversationer, förklarar Ellinor Larsson.
Ellinor Larsson.Bild: Umeå Universitet
Sociala medier bidrog till att seniorerna deltog i konversationer på nätet, och för många blev sociala medier ett sätt att skapa kontakt, för att sedan mötas utanför nätet. Närvaron på sociala medier har även haft andra fördelar.
– Det har gett en känsla av delaktighet att veta vad folk pratar om och vad sociala medier är, säger Ellinor Larsson.
För de yngre seniorerna i sextioårsåldern, som har jobbat med datorer, är det betydligt lättare.
Hon betonar att det är viktigt för äldre att känna delaktighet i samhället och att internet är en allt större del av detta.
Enligt Ellinor Larsson skiljer sig dock internetvanorna bland seniorer mycket mellan olika åldersgrupper. Vanor från arbetslivet spelar stor roll, menar hon.
– För de yngre seniorerna i sextioårsåldern, som har jobbat med datorer, är det betydligt lättare, säger hon.
Gå till toppen