Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Analys: Ett försvagat MP möter åtta partier i opposition

Det är inte lätt att vara miljöpartist i Lund för tillfället. Två av MP:s mer profilerade politiker har på mindre än en vecka försvunnit från partiets fullmäktigegrupp.
Alexander KuprijankoBild: Håkan Röjder
Anders Ebbesons fullmäktigeavhopp och Joakim Månsson Bengtssons partibyte skiljer sig åt på många sätt.
Ebbesson, partiveteranen med decenniers erfarenhet, lämnar fullmäktige och ersätts därför av en annan miljöpartist där. Han stannar, åtminstone tills vidare, kvar i partiet och han behåller rollen som ordförande i utbildningsnämnden.
Månsson Bengtsson, den unga aktivisten som för några månader sedan drömde om en framtid som riksdagsman för MP, gör tvärtom. Han stannar kvar i fullmäktige men nu som Fi-ledamot och minskar därmed MP:s slagstyrka, han lämnar partiet och han hade redan tidigare hoppat av sitt nämndsuppdrag i socialnämnden.
Men på ett sätt är avhoppen lika: bägge uttrycker missnöje med hur Miljöpartiet har förändrats sedan valet.
En stor del av förändringen kan spåras i att MP både i riket och lokalt ingår i en styrande minoritetskoalition. Partiet har, i ett tufft parlamentariskt läge, fått anpassa sig både till sin koalitionspartner Socialdemokraterna och till oppositionen.
Den närmaste tiden har det försvagade MP i Lund en tuff uppgift framför sig. Tillsammans med S ska partiet försöka baxa budgeten genom ett kommunfullmäktige med hela åtta oppositionspartier.
Redan förra året var budgetfullmäktige kaosartat, med fyra olika budgetförslag: ett som den dåvarande rödgrönrosa fyrpartikoalitionen stod bakom, ett från Folkpartiet, ett från övriga alliansen inklusive FNL samt ett från Sverigedemokraterna. Det överraskande resultatet blev att budgeten till stora delar fick en folkpartistiskt prägel.
I år kommer även Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ att presentera egna budgetar och fullmäktige får därmed hela sex olika budgetförslag att ta ställning till.
Lägg till att det har knorrats över den nya processen för att mejsla fram budgeten. Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson gick till och med så långt att hon tyckte att det sköttes bättre på alliansens tid.
Vi kan alltså räkna med nytt kaos när Lunds kommuns budget för 2017 ska klubbas i fullmäktige i juni. Och frågan är vad som händer med den styrande koalitionen, inte minst det redan sargade Miljöpartiet, om S och MP återigen får administrera en budget som till stora delar har färgats av oppositionen.
Gå till toppen