Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flamman är hans livsglädje

Han tillbringar det flesta av årets dagar på fritidsgården Flamman ungdomarnas hus i Malmöstadsdelen Kroksbäck. De övriga tillbringar Juan Paez på Kuba och med att följa sitt spanska favoritlag, Barça.

Juan Paez är mannen bakom fritidsgården som drivs av en ideell förening. Flamman Kroksbäck står det på högra överarmen. Tatueringen är en present från ungdomarna.
Året har börjat bra. Verksamheten har fått tre miljoner av Allmänna arvsfonden för ett treårigt projekt för att arbeta mot spelmissbruk bland unga.
För några veckor sedan öppnade Flamman girls only i källarplanet under de befintliga lokalerna. Initiativet kommer från tjejerna som bor i området som tyckte att det var för lite med bara en kväll i veckan.
För det har Juan Paez fått en del kritik och anklagats för könssegregering, men det bryr han sig inte om. Han anser också att tjejerna på Kroksbäck behöver ett eget rum, varje kväll. Han om någon borde veta.
– Jag är på Flamman trehundra dagar per år. Det är min livsglädje. Konstruktiv kritik gör oss starkare.
Juan Paez är eldsjälen som hållit Flammans låga brinnande sedan han tog över verksamheten 1997. Då i en källarlokal på Sörbäcksgatan, idag i anslutning till skolan.
– Den befintliga fritidsgården skulle lägga ner av besparingsskäl. Vi kom in som ett billigare alternativ.
Stöd har de fått genom åren av MKB.
– De har trott på våra idéer. Flamman utvecklas hela tiden och är koncentrerat till närområdet. Målet är något bra, ett andra hem. Vi involverar föräldrarna, men de får inte komma hit och kika in genom fönstren. Flamman ska vara en föräldrafri zon.
Och så måste man hålla på Barça, det spanska fotbollslaget.
– Kanske lite på något annat lag, men bara lite. Jag är bara ledig när Barça spelar.
Juan Paez blev tidigt en profil i området. Han har bott i Kroksbäck sedan han kom till Sverige från Chile i slutet av 1970-talet och engagerade sig snart i sina hemmakvarter och i Hyresgästföreningen.
– Jag städade trappor, ordnade gårdsfester och nattvandringar.
I starten skötte han Flamman parallellt med yrkeslivet.
–  Jag jobbade på Nordmills och ansvarade bland annat för spannmålshanteringen. Jag startade en ny fackförening, Möllearbetares förbund.
Under ett besök på Kuba träffade han sin nuvarande hustru. De har varit gifta i tio år. Tillsammans har de en fyraårig son, men hustrun och sonen bor på Kuba.
– Min fru vill inte bo i Sverige. Hon kom hit, började läsa svenska och bara grät. Hon sa: Det spelar ingen roll att vi bara äter ris och bönor. Det är mitt land.
I maj ska Juan Paez vara pappaledig och då kommer sonen till Sverige.
– Det finns hopp för Kuba, men det är en långsam process. Landet har stora livsmedelsproblem. Nästan all mat importeras, säljs i statliga butiker och är dyrare än i Sverige beroende på omfattande byråkrati och korruption. Det som är bra är skolan och sjukvården. Men nu har tiggeriet också kommit till Kuba.
Juan Paez som fyller sextio nästa månad planerar att jobba i fem år till, sedan får den unga generationen fortsätta.
– Min roll har ingen betydelse. De som har vuxit upp på Flamman får ta över.
Möjligen får Juan Paez tid att förverkliga en plan.
–  Jag ska göra en bok om Flammans historia och avslöja alla hemligheter.
Att fritidsgården betyder mycket för de unga är däremot ingen hemlighet. På Flammans Facebooksida kan man läsa följande inlägg: "Tack så mycket bästa Juan Du är den som rädda vår barndom".

Juan Paez

Bor: I Kroksbäck. Född i Chile.
Gör: Leder verksamheten på fritidsgården Flamman ungdomarnas hus vid Kroksbäcksskolan. Startat filialen Girls only.
Familj: Fru och son på Kuba, son och två barnbarn i Malmö. Och hund.
Fritid: Träffar barnbarnen varje söndag.
Om sig själv: ”Jag är en enkel person. Pengar ger inte livsglädje.”
Bästa Flammanminnen: De fotbollsresor som Flamman har gjort till Barças hemmaarena i Barcelona.
Gå till toppen