Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gammelmormor bloggar flitigt om livet som 90+

Internet har gett den 91-åriga bloggaren Dorrit Fredriksson ett nytt socialt liv.
– Jag är så lycklig att jag började blogga, det har gett mig livslusten tillbaka.

Plötsligt stod den där: okänd, otymplig och skrämmande.
Världen har öppnat sig för Dorrit Fredriksson genom bloggandet.Bild: Lotta Gyllensten
Sekreteraren Dorrit Fredriksson blev nervös när den första datorn dök upp på kontoret under nittiotalet. Hon oroade sig över att inte kunna hantera den nya tekniken.
– Så jag sade upp mig, jag hade ju aldrig sett en dator förut, säger hon och skrattar.
Mycket har hänt sedan dess och tekniken är inte längre ett problem för Dorrit Fredriksson. Sedan två år tillbaka driver hon den välbesökta bloggen Gammelmormorn.
Barnen oroade sig över att hon skulle bli deppig och ensam. Eftersom skrivandet alltid haft en plats i Dorrit Fredrikssons liv startade de en blogg åt henne.
Då visste hon knappt vad en blogg var, men i dag spelar internet en viktig del i hennes sociala liv.
– Det är fantastiskt att jag kan sitta hemma på rumpan och ändå träffa folk.
Till min förvåning har jag fått många följare. Det är många yngre människor som läser, det är inte så många nittioåringar som är ute på nätet.
Inlägg i debatten om sexuella övergrepp, minnen från barndomen i Finland och betraktelser från vardagen som 91-åring – allt ryms på Dorrit Fredrikssons blogg.
– Till min förvåning har jag fått många följare. Det är många yngre människor som läser, det är inte så många nittioåringar som är ute på nätet, säger Dorrit Fredriksson.
Bland pensionärer över 75 år använder bara 34 procent internet, enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige.
– Nu när fyrtiotalisterna blir pensionärer blir ju allt annorlunda. Men min generation är precis i skarven, det är många som aldrig ens lärt sig använda mobiler, säger Dorrit Fredriksson.
Läs också Äldre mindre ensamma med sociala medier.
Det sociala livet har tagit fart genom bloggen, menar hon. Hon har alltid skrivit mycket brev, men med åren försvann brevvännerna en efter en.
Efter att Dorrit Fredrikssons blogg uppmärksammades i tidningen Veteranen tog två kvinnor kontakt med henne.
– Nu har vi regelbunden kontakt, vi mejlar varandra varannan eller var tredje dag, säger Dorrit Fredriksson.
Vissa av de nya bekantskaperna följer hon bara på nätet. Andra har tagit steget från nätet till livet utanför skärmen.
De personliga inläggen är oftast de som får störst respons från läsarna, förklarar 91-åriga bloggaren Dorrit Fredriksson i Malmö. Skrivandet har alltid varit viktigt för henne.Bild: Lotta Gyllensten
En gång skrev Dorrit Fredriksson ett blogginlägg om hur hon, strax efter studenten, förde tillbaka krigsbarn till Finland. Strax därefter fick hon ett mejl från en kvinna i Karlshamn.
– Hon var själv krigsbarn som liten, nu är hon runt sjuttio. Hennes mamma ville inte ha tillbaka henne efter kriget. Genom bloggen har vi kunnat träffas och prata. Hon har ju helt enormt andra erfarenheter av det än jag, berättar Dorrit Fredriksson.
Äldre pensionärers internetvanor påverkas mycket av deras utbildningsnivå, enligt Internetstiftelsen i Sverige. Av dem som har gått grundskola eller folkskola använder bara 22 procent internet. Bland de högskoleutbildade i samma åldersgrupp är hela 60 procent internetanvändare.
– Jag träffar ju andra nittioåringar som inte använder internet. Jag märker verkligen vilket plus jag har där. Jag har haft tur, säger Dorrit Fredriksson.
Hon har, som hon själv uttrycker det, "hattifnattat runt" inom en mängd olika yrken genom sitt liv. Hon har läst en halv agronomutbildning och en hel del psykologi. Hon har jobbat som sekreterare, lärare, bankkorrespondent och hembiträde.
Jag märker ju hur världen krymper när man blir äldre. Men genom detta har världen öppnat sig något otroligt för mig.
Skrivandet har på många sätt varit viktigt i Dorrit Fredrikssons liv. När sonen Lennart dog i cancer vid sexton års ålder omvandlade hon sorgen till ord och skrev boken "Lennart dog ung".
Hon har berättat om sonens död även på bloggen och fått många kommentarer. Det är ofta just de personliga inläggen läsarna kan relatera till som får mest respons, menar Dorrit Fredriksson.
Hennes blogginlägg föds ofta i en känsla. Efter att ha lyssnat på en debatt om sexuella trakasserier i P1 väcktes hennes upprördhet. Ur upprördheten föddes ett blogginlägg om hennes egna erfarenheter från ungdomen.
– Det här tafsandet, det förekom inte bland oss skolflickor, säger hon.
Två gånger har Dorrit Fredriksson bestämt sig för att lägga ner bloggen.
– Ibland känner jag mig löjlig, vad ska den här gamlingen skriva om?
Avbrotten från bloggen har dock aldrig blivit speciellt långa. Snart föds idén till ett nytt blogginlägg och Dorrit Fredriksson är tillbaka i cyberrymden igen.
– Jag märker ju hur världen krymper när man blir äldre. Men genom detta har världen öppnat sig något otroligt för mig, säger hon.
 
Av personliga skäl gör Dorrit Fredriksson just nu uppehåll med sin blogg.

Andra seniorbloggare

Dagny Carlsson, 103 år. Sveriges äldsta bloggare som beskriver sig själv som "en tuff tant som gillar det mesta".
Stig ”Stigge” Bergstrand, 84 år. Malmöbloggaren Magnaten blandar inlägg om vardagslivet med en dagens outfit då och då.
Birgit Bergkvist, 93 år. Författare och före detta journalist som bloggar på seniormagasinet Mitt Nu.
Gå till toppen