Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lonely Planet hissar Foteviken

Fotevikens museum – ett ställe du måste besöka innan du dör. Iallafall om resejätten Lonely Planet får bestämma.
– Det är dödsspännande, säger museidirektör Björn M Jakobsen.

"Vi är oerhört stolta över detta" säger museidirektör Björn M Jakobsen.Bild: Elin Wrethov
Fotevikens museum har blivit omnämnda i boken Ultimate Travelist, där guideföretaget Lonely Planet rankar världens 500 bästa platser. Redaktionen har satt ihop sin egen bucket list, en lista på besöksmål du måste beta av innan dödsbädden.
– Vi är oerhört stolta över detta. De har valt mellan så många olika platser i världen. Det känns stort att Skåne och Vellinge kommer med, säger museidirektör Björn M Jakobsen, som just nu befinner sig på en liten turné i USA för att besöka olika friluftsmuséer.
Vikingatrenden är stark och varje år besöker flera internationella film- och tv-team museet. I år väntas besök från bland annat Kanada, Danmark och Tyskland.
– Vi har varit omnämnda i Lonely Planet i flera år. Det är alltid kul när besökare känner igen sig för att de har sett stället i guiden, men den här listan är ju lite extra speciell, säger Björn M Jakobsen.
Lokala arrangemang lockar skånska och svenska besökare, men i övrigt räknar Björn M Jakobsen med att över 90 procent av de 50 000 personer som väntas besöka museet under året kommer att vara internationella gäster.
– Det här betyder kanske snarare att fler i närområdet blir uppmärksammade på att vi finns, att vi kan få större genomslag lokalt. Näst Falsterbo Horse Show är vi det största besöksmålet i Vellinge kommun.
Den svenska utgåvan av boken ges ut i slutet av september.
Gå till toppen