Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En skallskada kan förändra livet

De flesta som söker vård har inte använt hjälm.

Nils Ståhl, neurokirurg på Sus i Lund.Bild: Karin Hartley
– Som tur är är de allvarliga skallskadorna inte i majoritet. Men de kan ställa till stora problem, många kan vi inte göra något åt, säger Nils Ståhl, överläkare på neurokirurgiska kliniken.
Han och hans kolleger tar emot skallskadade patienter från hela regionen, de flesta kommer från andra sjukhus än det i Lund.
– Har man bara gjort de första åtgärderna på ett annat sjukhus finns det tid att transportera patienten till oss under en timme eller två, säger Nils Ståhl.
Läkare och sjuksköterskor över hela världen tar hand om traumapatienter enligt samma rutiner, det så kallade ATLS-systemet.
Det betyder bland annat att innan en skallskadad patient kommer till Nils Ståhl och hans kolleger på Niva, neurokirurgisk intensivvård, har andra sett till att patienten kan andas och att eventuella blödningar har stoppats.
– Omhändertaget på akuten ska egentligen inte ta mer än 15 minuter. Här i Lund kan vi göra skiktröntgen dygnet runt, säger Nils Ståhl.
– Det tar bara ett par minuter att få fram bilder och då ser vi vad vi ska göra med patienten. Det kan handla om en operation där vi ska rymma ut en blödning eller att vi ska lägga in en tryckmätare, en liten en slang, in i hjärnan för att hålla koll på trycket.
De flesta cykelolyckor där patienten slagit huvudet kommer inte till neurokirurgen.
– Då handlar det om en fraktur, en spricka, i skallbenet eller en hjärnskakning som gjort att patienten varit avsvimmad en kortare tid.
En allvarlig skallskada är när patienten är medvetslös och inte har fria luftvägar. Men det som verkar vara en hjärnskakning kan gömma en lömsk skallskada.
– Blir patienten mycket sämre efter någon timme blir det bråttom. Det farliga är egentligen om man inte förstår att det är en skallskada som gör att patienten är dålig, säger Nils Ståhl.
Nils Ståhl, neurokirurg på Sus i Lund.Bild: Karin Hartley
Var på skallen är det farligast att slå sig?
– Om man faller och slår i bakhuvudet kan hjärnan studsa mellan skallens fram och baksida med resultatet att det uppstår skador i hjärnan i både panna, tinning och nacklober.
– I pannloberna sitter personligheten, det som gör oss till de människor och personer vi är.
Omfattande skador i pannloben kan skapa en patient som inte själv är medveten om sin personlighetsförändring, men som kan vara en plåga för sin omgivning. Om skallen träffas från vänster sida kan på samma sätt hjärnan skadas på samma och motsatta sida. Ju högre energin är vid smällen, desto mer omfattande skador uppstår i hjärnan.
Han pekar uppe på huvudet och säger att skallbenet är som starkast högst upp.
– Och så är det extra tunt här vi tinningarna och där går också ett blodkärl som kan orsaka svullnader i hjärnan. Ett slag där det är som tunnats kan orsaka en blödning som vi kallar epiduralt hematom. Den kan vara lömsk eftersom det verkar vara en snäll skada från början.
Ett blodkärl som står och blöder tar upp plats som egentligen inte finns. Därför blir det ett tryck på hjärnan och ju högre trycket är desto mer försämras funktionerna.
En skada på vänstersida av skallen kan ge förlamningar i höger sida av kroppen eller språksvårigheter.
– Är slaget väldigt hårt kan det bli slitskador i inre delen av hjärnan och i hjärnstammen som vi inte kan göra något åt. Men de lämnar en patient som har ett vårdbehov resten av livet.
Nils Ståhl säger att de väldigt svåra skallskadorna inte är så vanliga efter cykelolyckor, men i andra trafikolyckor är risken desto större.
Han tror att neurokirurgerna gör cirka 20 operationer om året efter en cykelolycka.
– Men trots att alla inom intensivvården gjort vad de kan så blir inte livet alltid som patienten velat.
Nils Ståhl berättar att han började använda cykelhjälm när han fick barn.
– Det kändes väldigt naturligt då.
Hur ser en bra hjälm ut?
– Det viktigaste är att den används och att den passar. Jag kan inte rekommendera någon speciell, men jag har en känsla av att det kan vara värt ett lägga en peng på den.
Fotnot: Olyckstatistiken är hämtad från Strada.
Gå till toppen