Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny sajt uppmärksammar filmkvinnor

Kvinnors arbete inom film behöver uppmärksammas mer. Det tycker Svenska Filminstitutet, som nu lanserar kunskapsbanken och hemsidan Nordic Women in Film.

Jannike Åhlund har arbetat med Nordic Women in Film sedan 2013. Nu finns hemsidan på plats. Pressbild.Bild: Martin Frostberg
— Det är ett led i ett pågående jämställdhetsarbete, och ett försök att göra orättvis filmhistoria rättvis. Rent konkret bidrar vi till detta i två led. Dels genom att synliggöra historien, dels genom att lyfta fram nu yrkesverksamma kvinnor inom svensk film, säger projektledaren Jannike Åhlund.
Planerna på att skapa en kunskapsbank för nordiska kvinnor verksamma inom film initierades redan 2013. Idén har hämtat inspiration från litteraturprojektet Nordisk kvinnolitteraturhistoria.
Nordic Women in Film är tänkt att täcka filmarbetare från hela Norden, men i dagsläget fokuserar man på de svenska kvinnorna bakom kameran — från regissörer, producenter och manusförfattare till fotografer och klippare.
— Sajten är inte tänkt att bara fungera som ett uppslagsverk, utan den har också en arbetsmarknadsfunktion i och med att den omfattar yrkesaktiva personer, säger Jannike Åhlund.
Hittills finns runt 700 svenska filmkvinnor i den sökbara kunskapsbanken. I framtiden hoppas Jannike Åhlund kunna utöka projektet till att omfatta fler yrkeskategorier och att det ska få förgreningar internationellt.
Gå till toppen