Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Två svenska kortfilmer till Cannes

Simón Mesa Sotos "Madre", en svensk-colombiansk samproduktion, och Simon Vahlnes "Fight on a Swedish beach", tävlar båda om Guldpalmen för bästa kortfilm vid årets Cannesfestival.

Kortfilmen "Madre" av Simón Mesa Soto är en svensk-colombiansk samproduktion. I maj tävlar den om Guldpalmen för bästa kortfilm. Pressbild.Bild: Momento Film & Evidencia Film
— Det är förstås helt fantastiska nyheter, säger David Herdies, producent till "Madre", till TT.
"Madre" är en del i ett projekt där fyra regissörer från fyra olika kontinenter gjort film på temat sexuellt våld mot barn. Simón Mesa Soto var den förste regissören som valdes ut, berättar David Herdies. Filmen spelades in i november och färdigställdes precis i tid inför Cannes.
Den andra filmen som tävlar om Guldpalmen är "Fight on a Swedish beach", i regi av Simon Vahlne. Han kommer ursprungligen från Varberg och därifrån har han också hämtat inspiration till filmen:
— Den bygger på ett minne från när jag var liten, när ett gäng fulla ungdomar började ropa "sieg heil" på en badstrand där jag satt med mina föräldrar. Folk på stranden blev väldigt sura, och det blir de i filmversionen också. Vi har inspirerats av slagsmålsklipp på Youtube och skådisarna har själva filmat flera av scenerna, berättar Simon Vahlne.
På Svenska Filminstitutet gläds man åt beskeden:
— Att en femtedel av kortfilmerna i huvudtävlan på världens främsta filmfestival är svenska är förstått fantastiskt och helt galet. Vi otroligt glada och stolta, säger Theo Tsappis, kortfilmsansvarig på utlandsavdelningen.
Gå till toppen