Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Vi har en kropp, den måste hålla"

Hon såg sig själv och tillvaron ur ett nytt perspektiv när hon gjorde som barnen och ställde sig på händerna. Nu hjälper sjuksköterskan Hanna Åberg andra mammor att stärka sina kroppar efter graviditet och förlossning.

Förmiddagen har ägnats åt gruppträning med nyblivna mammor i Byahuset i Södra Sandby. Hanna Åberg är träningsklädd och fylld av energi när vi möts efteråt.
–  När jag träffar någon jag tränar som säger att nu har jag lagt pulsklockan och njuter bara av naturen när jag springer. Eller: jag har inte ont i ryggen längre. Det är sådana hallelujamoments, berättar hon när vi går mot familjens villa.
Hanna Åberg har tränat i nästan hela sitt liv. Det började med löpturer med pappan hemma i Hofterup där hon växte upp.
– Vi springer fortfarande ett lopp tillsammans, Springtime i Helsingborg. Första gången var jag nog 12,13 år och sedan har det blivit nästan varje år. Nu är mina äldsta söner också med och springer.
Vad är det du gillar så mycket med att träna?
– Rörelseglädjen. Att känna att jag är stark inifrån och ut. Vi har ju bara en kropp och den måste hålla. Jag är 42 år och min yngsta son är 4. När han är 10 vill jag att vi ska kunna göra saker som att uppleva Ven på cykel.
Hanna Åberg är utbildad sjuksköterska och har arbetat som det i 20 år. Hon har vidareutbildat sig till forskningssjuksköterska och har bland annat hjälpt patienter med diabetes 2 att förändra sin livsstil.
Det var kombinationen av viljan att jobba förebyggande och erfarenheten av att träna efter att ha fött tre barn som banade väg för den egna verksamheten.
– Det började med att jag såg barnen hjula och hoppa studsmatta i trädgården. Jag har aldrig kunnat stå på händerna, men tänkte: när jag tappade jag bort den här lekfullheten. Så jag ställde mig på händerna och såg naturen, magen och benen från ett helt annat håll.
I somras sa hon upp sig från sin fasta tjänst på Regionalt Cancercentrum Syd för att kunna ägna sig åt sitt eget företag Upsidedown. Nu är hon licensierad personlig tränare till klienter i åldern 11-75 år, och till nyblivna mammor som behöver stärka sin bål- och bäckenbottenmuskulatur.
Kvinnor som genomgått en graviditet och förlossning kan få problem att ta kontroll över sina magmuskler och bäckenbottenområdet igen. Besvären kallas diastasis recti eller separerade magmuskler. Detta uppmärksammas speciellt den 25 april som har utnämnts till Mamatummy day.
Hur ska man träna som nybliven mamma?
–  Lätt och långsamt. Det är viktigt att lyssna på de signaler som kroppen ger. Mammamageträning handlar om att få kontakt med bäckenbottenmusklerna och de djupa magmusklerna i bålen igen, och bli stark inifrån och ut.
– Men det är egentligen bra för alla som vill förebygga ryggproblem.
För 12 år sedan återvände Hanna Åberg till Södra Sandby, där hon bodde sina fem första år i livet, tillsammans med maken Mathias och den då ettåriga äldsta sonen.
– Vi bodde mitt i centrala Malmö innan och tänkte: var ska Pontus lära sig cykla här?
Här trivs de bra, men hon kan sakna havet. Som tur är bor föräldrarna och syskonen i Bjärred och Malmö.

Tre generationer springer ihop

Namn: Hanna Åberg.
Gör: Licensierad personlig tränare på Upsidedown och legitimerad sjuksköterska
Bor: I Södra Sandby.
Familj: Maken Mathias, barnen Pontus, 13, Marcus, 11 och Oscar, 4 år.
Fritid: "Vi är en sportfamilj. Min man tränar ena sonen i fotboll och båda sönerna tränar judo. Men vi myser också gärna i soffan tillsammans framför en film."
Gå till toppen