Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Zlatan måste betala för åtalet

Zlatan Ibrahimovic använder en ovanlig del av juridiken när han gjort en ansökan om enskilt åtal mot friidrottsledaren Ulf Karlsson. Men innan tingsrätten gör något måste man få in en avgift.

Zlatan Ibrahimovic måste betala en ansökningsavgift för att Värmlands tingsrätt ska behandla stämningsansökan mot Ulf Karlsson.Bild: Jon Super/AP/TT
För att ett enskilt åtal ska behandlas krävs att den som gör ansökan betalar en avgift på 2 800 kronor. Den summan väntade Värmlands tingsrätt under onsdagen på att få. Om inte, skickar domstolen en påminnelse.
Zlatan Ibrahimovic anser att Ulf Karlsson gjort sig skyldig till förtal, eller grovt förtal, genom uttalandet "Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad." Det gjordes under en träff på Värmlands idrottshistoriska sällskap.
Stämningsansökan omfattar 72 sidor, och går till stor del ut på att visa den stora spridning Karlssons uttalande fått via media.
Enskilt åtal i brottmål förekommer nästan bara om förtal eller annan ärekränkning.
— Det avviker från hur det brukar se ut när man har brottmål i domstol, där man har en förundersökning som polisen gjort och en åklagare som driver målet, säger rådman Fredrik Bohlin i Domstolsverkets mediegrupp.
Maxstraffet för grovt förtal är två års fängelse, men böter är en vanligare påföljd. Ibrahimovic begär inget skadestånd, men vill att Ulf Karlsson betalar hans kostnader för rättsprocessen.
Gå till toppen