Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HPV-vaccinering störtdyker i Danmark

Andelen unga flickor som vaccineras mot livmoderhalscancer faller kraftigt i Danmark.
Bara var fjärde tolvåring fick HPV-vaccin förra året.

Arkivbild.Bild: Mats Roslund 2014
– Det är bekymrande lågt, det är ju ett vaccin som kan förhindra en potentiellt dödlig sjukdom, säger överläkaren Bolette Søborg på danska Sundhedsstyrelsen.
Myndigheten överväger nu en informationskampanj om HPV-vaccinet, som gör störst nytta innan en person börjar vara sexuellt aktiv.
Det är den danska politiska sajten Altinget som redovisar vaccinationstalen för 2015 och de första månaderna 2016 från Statens Serum Institut. De ligger på 27 procent.
För bara tre år sedan fick 90 procent i varje årskull tolvåriga flickor vaccinet.
Bakgrunden till de fallande vaccintalen misstänks vara den häftiga danska debatten om vaccinet. Vissa medier har de senaste åren återkommande rapporterat om unga tonårsflickor som ansett att de drabbats av biverkningar.
På danska sjukhus inrättades särskilda mottagningar för att utreda ett par hundra fall där flickor efter vaccinering kom in med diffusa neurologiska symptom. De fick ont i armar och ben eller blodtrycksfall när de reste sig.
På begäran från Danmark inledde EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) i juli 2015 en utredning om två misstänkta biverkningar av HPV-vaccinet.
I november kom resultatet: EMA fann inget stöd för att vaccinet orsakade biverkningarna. Istället riktades skarp kritik mot de danska HPV-mottagningarna för ovetenskapligt arbete.

HPV-vaccin

HPV, humant papillomvirus, kan orsaka livsmoderhalscancer.
Allmän vaccination mot HPV infördes 2012 i Sverige, för flickor i årskurs 5 och 6. Enligt Folkhälsomyndigheten låg vaccinationsgraden 2015 på 80 procent.
Gå till toppen