Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Osama Krayems väg från Rosengård till kalifatet

Hur blev den fotbollstokige pojken från Malmö terrorist i Islamiska statens tjänst?Följ hans väg från Rosengård till mördarsektens kalifat – och tillbaka till Europa.

Väg 8 mot Stuttgart, strax nordväst om universitetsstaden Ulm i södra Tyskland, kvällen den 3 oktober 2015: Med blinkande lampor stoppar polisen en hyrbil med utländska skyltar.
Rutinkontrollen visar att bilen disponeras av en fransk medborgare bosatt i Bryssel. Om några månader ska han bli en av världens mest jagade män. Men denna höstkväll betyder namnet Salah Abdesalam inget särskilt för poliserna. Hans papper är i ordning.
Tunnelbanestationen vid Maelbeek: Hit gick Osama Krayem med en ryggsäck full med sprängmedel i sällskap med Khalud el-Bakraoul som sprängde sig själv i luften.Bild: Martin Meissner AP/TT
Långt senare ska bilens GPS visa att han kört från Bryssel kvällen innan, direkt till Ulm. Där väntar han vid ett Ibishotell nära centralstationen i en halvtimme, innan han kör de dryga tre kilometerna till stadens mässanläggning för att hämta upp sina passagerare.
Mässan är vid den här tiden flyktingförläggning. Tusen personer lever här. Bland dem två män som kommit till Europa från Syrien via Turkiet och den grekiska ön Leros i september 2015.
När Abdesalam den där höstkvällen kvällen stoppas av tysk polis sitter de i hans hyrbil.
Enligt passen heter de Amine Choukri och Naim al-Hamed. Allt ser grönt ut. Poliserna tar fingeravtryck på männen och släpper iväg dem.
De tre resenärerna – som utgör en viktig del av mördarsekten Islamiska statens europeiska terrorcell – kan andas ut och rulla vidare mot Belgien.
Först ett halvår senare ska det framgå att Naim al-Hamed i själva verket var Malmösonen Osama Krayem – just färdigtränad terrorist.
***
Till vänster: Som pojke spelade Osama Krayem fotboll i bland annat Oxie SK. Till höger: Osama Krayem på plats i Syrien - i tjänst hos mördarsekten IS.
Osama Krayem föddes i Malmö 1992. Han växte upp i Rosengård med sina föräldrar, sin äldre syster och en yngre bror.
Han beskrivs som ett vanligt, vänligt barn som sparkade boll på gården mellan hyreshusen med de andra ungarna.
När Osama gick i mellanstadiet flyttade familjen till Oxie en period. Där började han träna med det lokala pojklaget.
– Jag minns att pappan ofta var med på träningen. Han brydde sig verkligen om sina barn, säger en gammal lagledare från Oxie SK.
– Under de två säsonger jag hade Osama var han en lugn och sansad kille. Jag trodde det skulle gå bra för honom senare i livet.
När Osama Krayem var elva år medverkade han tillsammans med sin pappa och bror i en dokumentärfilm om idrott som medel för integration: "Utan gränser - en film om idrott och integration" av frilansjournalisten Paul Jackson.
I grundskolan tycks Osama Krayem inte ha gjort mycket väsen av sig. Han gick ut Oxievångsskolan med underkänt i sex av sexton ämnen. Mycket väl godkänt enbart i modersmålet. Därmed var han inte behörig till gymnasiet.
Men 17 år gammal kommer han in på Mölledalsgymnasiet i Malmö, som lite senare byter namn till Norra Sorgenfrigymnasiet. En tonåring bland andra i grön träningsoverallströja tittar ut från klassfotot.
– Jag kan inte fatta att han blev IS-krigare. Det fanns många som pratade religion, men han var inte sådan, berättar en gymnasiekamrat.
Osama Krayem var lågmäld, men inte någon enstöring. Han hängde med de övriga i klassen. Ut på rasterna och snacka skit, puttas och bråka på låtsas.
– Det blir så när man sätter många killar tillsammans. Där var han med som alla andra, säger kamraten.
Under sin tid på byggprogrammet på norra Sorgenfri var Osama Krayem lågmäld men en i gänget.
Stora delar av tiden på ett byggymnasium består av obetald praktik på olika företag. Även där fungerade Krayem bra, tycker kompisen. Osama verkade inställd på att fortsätta som någon slags byggarbetare. Och äntligen tjäna lite pengar.
Betygen blev bättre än i grundskolan. Bara underkänt i tre ämnen, bland dem IG i samhällskunskap. Men väl godkänt i stensättning och trädgårdsanläggning.
– Enda förklaringen jag kan tänka mig till att han blev terrorist är att han tyckte det vanliga livet var tråkigt. Jag tror inte han hittade något han tyckte var kul, varken under jobbtid eller skoltid. Inga passioner. Då kan IS ha blivit något att brinna för, ett avbrott i tristessen, spekulerar kompisen.
***
Efter gymnasiet dröjer det ett år – fram till sommaren 2013 – innan Osama Krayem får jobb tack vare en arbetsmarknadsinsats, så kallat nystartsjobb.
Den 24 juni beviljar Arbetsförmedlingen anställning för Osama Krayem vid Malmö kommuns projekt Jobb Malmö. Han hamnar i Servicepatrullen - en slags vikariepool för vaktmästare som jobbar hos föreningar, kommunala förvaltningar och även hyrs ut till privata företag.
Vid den här tiden har Osama Krayem sen länge lagt fotbollsskorna på hyllan och liksom sin bror dragits in i kriminella kretsar. Han blir aldrig själv åtalad för brott, men polisen har ögonen på honom i samband med spaningarna på kriminella bland annat på området Seved i Malmö.
Samtidigt har Krayem påbörjat sin radikalisering utan att hans chefer i Jobb Malmö hör vare sig kriminella eller religiösa varningsklockor.
– Klart man reagerar nu efteråt både som människa och chef över att han har varit här hos oss, med tanke på vad han misstänks för, säger Jobb Malmös nuvarande chef Bo Sundqvist.
Osama Krayem engagerar sig också ideellt i en hjälporganisation för att samla pengar till flyktinghjälp. Han arbetar för en nordisk stiftelse som bland annat driver muslimsk förskola i Köpenhamn.
Enligt bekanta visar han nu yttre tecknen på radikalisering i sin klädsel och ett växande skägg.
I slutet av juni 2014 går visstidsanställningen hos Jobb Malmö ut. Osama Krayem ansöker aldrig om förlängning.
I juli skriver han på Facebook: "Jag ber till Gud att skicka ner krigsänglar som mosar sönder era svinäckliga sionistsoldater, bi ithnillah" (om Gud vill).
Någon månad senare samlar han ihop de pengar han tjänat in och ger sig av till Syrien.
Men Osama Krayem har inte klippt alla band med familjen hemma i det grå hyreshuset i Rosengård.
Under vintern och våren 2015 gör han en lång rad våldsbejakande statusuppdateringar på Facebook. Det framgår att han är i Syrien. Han poserar med automatvapen och svarta fanor. Publicerar bloddrypande avrättningsvideor från Islamiska statens propagandaorgan.
Från släkt och vänner hemma i Sverige belönas han med rosa hjärtan och kärleksförklaringar.
"Må Allah älska dig", skriver brodern på Osama Krayems Facebooksida.
"Haha kungen sån riktig isisssss", skriver en kompis.
"Tung e du ..." svarar Osama från Syrien.
Sent på våren 2015 släcks Osama Krayems offentliga Facebookkonto ner.
I augusti skriver brodern: "Har saknat dig jätte mycket min storebror! ett år sen jag träffa dig min bror, in shaa Allah gud är med dig hela vägen o in shaa Allah vi träffas i jannah, om vi inte träffas innan!!"
Jannah är det muslimska namnet på Paradiset.
***
Exakt hur Osama Krayem tillbringar sin tid i Syrien vet vi inte. Men det är tydligt att mördarsektens ledning efter bara ett år bedömer honom fulltränad att skickas tillbaka till Europa för att ingå i det särskilda terrorkommando som ska slå till i Paris och Bryssel.
Läs också Osama Krayem ingick i Islamiska statens specialtränade elitkommando
Via den grekiska ön Leros tar han sig till tyska Ulm där han alltså blir upphämtad av Salah Abdeslam, en av den fransk-tyska cellens centralgestalter.
Ännu finns inga uppgifter om att Osama Krayem tar aktiv del i attacken mot konserthuset Bataclan och en rad krogar i Paris där 130 människor mördas.
Men fyra månader senare spelar han en viktig roll vid attacken i Bryssel, då 34 personer dödas på flyplatsen Zaventem och i tunnelbanan. Krayem är med och förbereder dådet från en lägenhet. Han fångas på en övervakningskamera när han köper de väskor som används av de tre attentatsmännen vid flygplatsen.
Kort efter attacken – den 26 mars – sänds hans bild ut över världen under den falska identiteten Naim al-Hamed. Inom en vecka blir han identifierad och efter tips via svenska Säpo grips han den 8 april.
Enligt belgiska medier har Osama Krayem efter häktningen i torsdags erkänt att han gick till Maelbeeks tunnelbanestation med en ryggsäck full med sprängmedel tillsammans med Khalid el-Bakraoui – som sprängde sig själv till döds.
Läs också Kontakten med brodern i Malmö avslöjade Osama Krayem
Krayem påstår sig nu ha backat innan sprängämnena hann detonera.
– Jag var inte i Bryssel av en slump. Jag visste vad jag gjorde. Men jag ångrade mig i sista stund, ska Osama Krayem ha sagt.
Enligt hans belgiske försvarsadvokat reser hans familj i helgen till Belgien för att få träffa Osama Krayem. Den fortsatta rättsprocessen kan ta omkring ett år.
Gå till toppen