Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så skapar du tavelväggen

Gruppering, motiv och tema. Och så var det det där med borra, eller inte borra. Spikar, skruvar, pluggar och gipsankare. Tavelväggsprojektet kan avskräcka din villigaste av fixare.

Bild: Shutterstock
Grundbulten är att en tavelvägg ska vara personlig – det är själva poängen med att skapa en helhet av udda ting. Köp inget färdigt paket, utan samla på dig prylar och bilder efterhand.
Vill du börja NU - gå till dina egna gömmor, snarare än till inredningsbutiken. Plocka fram fotografier, teckningar, ärvda tavlor, bonader, köpta men aldrig uppsatt posters och tavlor.
Med en viss känsla för balans går det utmärkt att hänga en tavelvägg på "fri hand". Börja då alltid med det största objektet, och placera de mindre runt. Var försiktig med perfekta symmetrier – prova dig fram med förskjutningar och vridningar.
Himma-appen för Iphone
Prova sig fram gör man inte genom att borra hål i väggarna, så lägg tavlorna på golvet först. Du kan också rita av tavlorna på smörpapper, och sätta upp papprena på väggen med tejp eller häftmassa. Flytta runt tills du känner dig nöjd.
Ta gärna en bild på varje alternativ med mobilen, så blir det lättare att både jämföra och kanske be någon om råd efteråt.
För den som vill ha en mer systematisk upphängning finns det ett antal principer att följa: låt tavlorna samlas på, över och/eller under en tänkt horisontell linje. Eller skissa upp ett större område, till exempel en rektangel på väggen ovanför soffan, som du sedan fyller.
För att få effekten av en udda samling är det viktigt att du väljer tavlor i olika storlekar, och kanske också plockar i något i en avvikande form.
Tema och motiv väljer du efter din egen stil och smak. Vill du ha en väl sammanhållen vägg väljer du liknande ramar, och kanske samma färgskala på motiven. Men ett mer brokigt tema kan bli effektfullt: fruktstilleben, marina motiv eller typografi till exempel.
 
Bild: Bloomingville
Gå till toppen