Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Vi människor som sitter i fängelse har blivit dömda för något som samhället tycker är fel. Men vad har hönorna gjort?"

Djuren kan inte skriva operor och beräkna ekvationer, men det betyder inte att deras tillvaro är mindre viktig för dem. Inte heller att deras lidande skulle vara mindre intensivt än vårt under samma förhållanden.
Det skriver Martin Smedjeback som suttit fängslad för fritagningar av hönor.

Idag släpps jag ut från ett månadslångt fängelsestraff för att ha befriat åtta hönor från en äggfabrik i Närke. Vi i aktionsgruppen Tomma burar, som står bakom djurfritagningen, körde hönorna till ett kärleksfullt hem där de får leva hela sina liv för sin egen skull.
Efter aktionen ringde vi polisen och berättade om händelsen. Vi var beredda på att bli dömda för stöld eftersom lagen fortfarande betraktar djur som egendom. Vi hade möjlighet att försvara våra handlingar i en domstol och en försvarsadvokat kunde hjälpa oss med juridiken. Även under fängelsestraffet har vi fångar en hel del rättigheter.
Jag lämnar nu ett fängelse med säkerhetsklass 3, vilket inneburit att jag haft stor frihet att röra mig utomhus under dagtid så länge jag hållit mig innanför fängelsets stängsel. Men även de grövsta brottslingarna som sitter på högsäkerhetsfängelse har laglig rätt att vara utomhus minst en timme om dagen. Kontrasten mot djuren inom vår livsmedelsindustri kunde knappt vara större.
De hönor som lever i bur kan inte ens lyfta sina vingar för att det är så trångt. De så kallade frigående hönorna har det inte mycket bättre. I naturen lever hönor i grupper på omkring trettio individer. Men i äggfabrikerna är de ofta flera tusen hönor i samma lokal. Det stora antalet individer på en liten yta gör att de ständigt är stressade. Någon lagstadgad utevistelse kan hönorna glömma. De allra flesta hönor får aldrig känna solen på sina vingar. Det är bara hönor i ekologisk äggproduktion som får komma ut och även de tvingas leva inlåsta månad efter månad under den största delen av året. Hur skulle du reagera om en människa behandlades på samma sätt?
Det blir hårda straff om någon behandlar en människa så som vi behandlar hönor i äggindustrin. Så varför blir det inga straff för att hönor och andra djur utsätts för denna grymma behandling? Orsaken är att vi i vår kultur i första hand ser djuren i livsmedelsindustrin som matmaskiner och inte som de kännande och unika individer de är.
Djuren kan inte skriva operor och beräkna ekvationer, men det betyder inte att deras tillvaro är mindre viktig för dem. Inte heller att deras lidande skulle vara mindre intensivt än vårt under samma förhållanden.
Vi människor som sitter i fängelse har blivit dömda för något som samhället tycker är fel. Men vad har hönorna och andra djur som sitter inspärrade gjort för att förtjäna sitt öde i dagens matfabriker? Vari ligger rätten att ge dem livstid i fångenskap och sedan avrätta dem när de betraktas som uttjänta eller redo att dödas för sitt kött?
I Sverige finns det idag mycket goda förutsättningar för oss människor att leva ett liv utan att utnyttja djur. Vi klarar oss utmärkt utan att äta de produkter som kommer från djuren. Det är enklare och godare än någonsin att äta vegetariskt eller veganskt och på så sätt bespara djuren lidande och död.
Fler och fler låter medkänslan styra sina kostval. Istället för att sträcka sig efter köttbullarna i frysdisken så lägger de sojabullarna i kundvagnen, istället för att ta komjölken så väljer de soja- eller havremjölken. Enligt en opinionsundersökninggjord av Demoskop i samarbete med Djurens Rätt är 10 procent av Sveriges befolkning vegetarianer eller veganer. Jag förutspår att andelen kommer att öka ganska snabbt. I princip alla tycker att det är fel att utsätta djur för lidande. Är det inte dags att vi låter vår naturliga medkänsla för djuren översättas i handling genom de kostval vi gör?
Martin Smedjeback

SKRIBENTEN

Martin Smedjeback är med i aktionsgruppen Tomma burar. År 2014 fick han Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda. Bakom priset står bland andra Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.
Gå till toppen