Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wagner vred över ridhusplaner – går till domstol

Kristdemokraten Zoltan Wagner är upprörd över planerna på ett ridhus norr om Norra Fäladen.Han menar att kommunen först borde ha utrett vad de hästintresserade själva vill. Kanske kunde resultatet ha blivit ett ridhus i stan och ett i de östra kommundelarna.

Lunds Civila Ryttarförenings ridhus på Smörlyckan är tänkt att ersättas med en ny anläggning norr om Norra Fäladen.Bild: Ingemar D Kristiansen
För två år sedan beslutade kommunfullmäktige, kommunens högsta politiska organ, med stor majoritet att kultur- och fritidsnämnden skulle utreda vilka behov som hästintresserade i Lunds kommun har rörande en ny ridanläggning. Utredningen skulle ha ett speciellt fokus på de östra kommundelarna, eftersom det kunde finnas behov av en egen anläggning där.
Bakom förslaget till kommunfullmäktige stod Zoltan Wagner (KD). Han är nu upprörd över att en detaljplan för en ny ridanläggning, tänkt för Lunds Civila Ryttarförening (LCR), skickats ut på samråd – innan den beslutade utredningen ens har kommit igång. Han menar att utredningen borde ha genomförts först.
– Det var helt klart fullmäktiges intention när man tog beslutet, säger han.
– Jag kommer att anmäla detta till förvaltningsdomstolen. Det här är totalt tossigt och slöseri med skatte­pengar. Man nonchalerar demokratiskt tagna beslut. Jag kan inte acceptera det. Vad det resulterar i vet jag inte, men jag kommer att göra vad jag kan för att stoppa det.
Läs också Lunds nya ridhus på väg att förverkligas
Wagner menar att långt ifrån alla hästintresserade har fått vara med när den nya detaljplanen tagits fram.
– I de kontakter som jag har med hästfolket så har de sagt att de inte har haft inflytande över detta, säger han.
En utredning kunde ha resulterat i just det som nu planeras, men också i något helt annat, enligt Wagner.
– Det är mycket möjligt att resurserna som vi nu planerar att lägga på en ny ridanläggning skulle delas upp, så att det blev en ny ridanläggning nära staden Lund och en ridanläggning i de östra kommundelarna.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Joakim Friberg (S) håller inte med Zoltan Wagner. Han menar att den utredning som fullmäktige beslutat om och planerna på ett nytt ridhus på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen är två olika saker.
– Kommunen har sedan väldigt lång tid haft planer för att ersätta LCR:s anläggning med en ny anläggning och man har pekat ut Ladugårdsmarken. Sedan har vi jobbat vidare med det. Den andra delen handlar om att kartlägga hur hästsportens behov ser ut i övrigt i de östra kommundelarna. Men de här två processerna står inte emot varandra, säger han.
– Jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt om Zoltan bidrar till att försena detta ytterligare, för det här är något som vi egentligen skulle ha gjort för flera år sedan. Det här är en verksamhet som har stort behov av nya lokaler.
Gå till toppen