Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Hälsohetsen osund – kan ni inte chilla”

Fika i Slottsstaden med proffsboxarna Klara Svensson och Patricia Berghult. På samtalsmenyn: bantning, Mikaela Laurén, konsten att stirra ut motståndaren, karriärvalen och hälsohets.

– Jag fascineras av alla civila människor som är ute på morgonen och bränner före frukost. Kan ni inte bara chilla? Är det så viktigt med den hälsohetsen som vanliga människor upplever. Speciellt med Instagram och så, det kan jag tycka är osunt, säger Klara Svensson.
Nästa lördag ska de två boxarna, som båda bor i Malmö, upp i ringen på svensk mark.
Klara Svensson och Patricia Berghult går på knock.Bild: DANIEL NILSSON
Skådeplatsen är Hovet i Stockholm. För Klara Svensson och Patricia Berghult är allt de gör en investering i kropp och själ. Följaktligen torrfikar båda, inte så mycket som ett glas vatten på bordet, reportern tar en kaffe men avstår kakor och baguetter av solidariska skäl.
Det gäller att kunna väga in på rätt matchvikt: 63,5 kilo. Ironiskt nog boxas båda i samma viktklass, men ska inte mötas.
– Jag ligger väl till, ett kilo över. Det gäller att vara konsekvent, annars kan det bli hetsbantning. Jag har varit utan socker hur länge som helst, säger Klara Svensson.
Patricia Berghult har lärt sig.
– En månad innan match brukar jag tänka på vad jag äter och börjar väga mig. Så man inte går upp på vågen två veckor före – och shit!
Hårdast att avstå?
– Jag älskar glass och choklad. Men när man sedan får äta, då har man tappat suget, säger Patricia Berghult och fortsätter:
– Jag har fått vänja mig. Jag jobbar extra i en bistro, där är det många som tycker att jag är disciplinerad.
Klara Svensson och Patricia Berghult tillhör det tyska proffsstallet Sauerland. Veteranen Svensson är något av en mentor för proffsfärskingen Berghult.
De är på olika trappsteg i karriären, vilket också avspeglar i proffsgalan på Hovet.
Boxarna Klara Svensson och Patricia Berghult. Nästa lördag proffsboxas Klara Svensson för första gången på svensk mark.Bild: DANIEL NILSSON
28-åriga Klara Svensson ska möta italienskan Lucia Morelli. Det blir Svenssons sjuttonde proffsmatch och allt handlar om revansch.
I maj förra året förlorade hon WBC-titelmatchen i lätt weltervikt mot Erica Farias från Argentina. Den första proffsförlusten för Klara Svensson.
– Jag råkade ut för en käftsmäll. Men ska man förlora någon match är det om titeln. Matchen på Hovet ska ta mig in i gamet igen, säger Klara Svensson.
Klarar din karriär en ny förlust?
– Det hade inte varit superpositivt, säger Klara Svensson.
Hennes inställning är att träningen är den största delen av projektet. Det finns emellertid inte utrymme för en dålig prestation när allt ställs på sin spets.
Känns en förlust personlig?
– Ja, man är helt naken, kan inte skylla på någon annan. Jag var jätteledsen när jag förlorade, smått deprimerad, säger Klara Svensson.
För 21-åriga Patricia Berghult handlar det om den andra proffsmatchen. Hon möter kroatiskan Kristina Boras.
– Jag gick min första proffsmatch i december. Nu kliar det i fingrarna. Jag vill upp och prestera, säger Patricia Berghult.
Matchningen mot toppen är allt i proffsvärlden. Motståndarna måste i möjligaste mån väljas med strategisk omsorg.
– Det är viktigt att inte gå för fort fram. Men jag ångrar inte att jag bytte från amatör till proffs. Det har bara gjort mig gladare, säger Patricia Berghult.
En klassisk ingrediens i proffsboxningen är när kombattanterna hotfullt står och blänger på varandra i samband med invägningen. Det är en del av showen och i vissa fall ett sätt att skaffa mentalt övertag.
– Nu leker jag Dr Phil, men jag tycker att man ser något i ögonen. Får en känsla av människan man ska möta, säger Klara Svensson.
Patricia Berghult inflikar:
– Jag har alltid varit rädd för att börja skratta i den situationen.
Patricia Berghult har följt Klara Svensson i fotspåren. Hon valde mellan ridning, dans eller boxning.
–  Som tioåring kände jag att jag redan kunde dansa, så det blev boxning, säger Patricia Berghult och fortsätter:
– På min första träning kollade jag på Klara i ringen. Jag såg upp till henne.
Klara Svensson anser att förebilder är viktigt.
– Som tjej tycker jag att det är roligt att påverka yngre flickor. Om det bara är muskelpaket till killar som står och slår, då finns det ingen att identifiera sig med, säger Klara Svensson.
Bland de största namnen på den svenska proffsboxningshimlen är den före detta landslagssimmaren Mikaela Laurén, 40 år. Ett stjärnmöte är på gång.
– Mikaela Laurén har alltid varit duktig på att snacka. Förhoppningsvis ska jag kunna möta henne i år. Men hon går två viktklasser över mig. Vi måste mötas på mitten, säger Klara Svensson.
En kittlande uppgift?
– Svensk proffsboxning är tillbaka, men det krävs kanske två svenskar som möter varandra . Jag har ett intresse av att slå henne.
Gå till toppen