Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ser fram emot en sommar inomhus

Soundtracket till hennes liv stavas böcker. Kan möjligen ses också som en last. Nu är Christine Lundgrens egen författardebut, ungdomsboken ”Jag lever, tror jag”, redo för sina läsare.

Christine Lundgren romandebut ”Jag lever, tror jag” handlar vad som händer när en god vän plötsligt går bort.Bild: Lars Dareberg
Christine Lundgren, uppvuxen med Harry Potter, hade tänkt sig att skriva en fantasyberättelse, men det blev något helt annat. Debuten ”Jag lever, tror jag” handlar vad som händer när man en alldeles vanlig tisdag, på förmiddagen i skolan, får reda på att ens bästa vän har dött i en bilolycka.
– Jag ville skriva om hur en ung tjej och hennes omgivning hanterar – eller inte hanterar en svår sorg.
Att sättet att sörja och hur man hanterar det är individuellt. Liksom att det kan finnas outtalade regler för hur det ska gå till, upptäckte Christine Lundgren när hennes brors bästa kompis gick bort.
– Boken är inspirerad av tankar som jag hade då.
Christine Lundgren vill egentligen inte avslöja så mycket mer av handlingen, bara så mycket att läsaren kan se fram emot en twist i slutet.
”Jag lever, tror jag” är dedicerad till Morfar och en viktig person i boken är uppkallad efter honom även om det inte är ett regelrätt porträtt.
– Min morfar gick bort när jag var elva. Redan då visste jag att jag ville bli författare och han läste allt jag skrev och uppmuntrade mig.
Om uppväxten i Öllsjö utanför Kristianstad dit hon tillfälligt har återvänt säger hon:
– Jag bodde i en liten förort utanför en mindre stad och längtade väldigt mycket bort, till något annat utan att veta vad det skulle kunna vara.
Vuxenlivet började med att hon direkt efter skolan drog till London med en kompis och skaffade jobb som servitris. Kom hem och pluggade förlagskunskap. Sökte till Författarskolan i Lund.
– Jag hade skrivit tio sidor på det som sen blev ”Jag lever, tror jag” som jag skickade in tillsammans med ansökan. Utan Författarskolan hade jag inte skrivit klart boken. Jag hade tänkt skriva en fantasybok under utbildningen, men ändrade mig. Vi fick lära oss att gräva där man står.
Med en alldeles nyutkommen bok känner sig Christine Lundgren sig tillfreds med att vara tjugofem. Så har det inte alltid varit.
–  Jag har haft åldersångest sedan jag fyllde tjugo. Varför vet jag faktiskt inte. Kanske för åldershetsen. Helst ska man lyckas bli geniförklarad när man är femton, som Mozart. Just nu är jag ganska nöjd med min ålder.
Och hon har ett nytt skrivprojekt på gång.
– Jag har börjat på en ungdomsroman. Jag gillar att skriva om relationer, om hur väl man känner de människor som man egentligen borde känna bäst och vice versa. Vi får se var det landar.
Parallellt jobbar hon som korrekturläsare och som reseacher på ett rekryteringsföretag och delar gärna med sig av några tips för ett bra CV:
– Inte skriva om sig själv i tredje person. Hålla sig till fakta. Beskriva vad man faktiskt har gjort på tidigare arbetsplatser.
Det i Christine Lundgrens liv som inte rör böcker får gärna handla om tv-serier – helst långa så att man kan följa hur berättelserna växer fram. En favorit är amerikansk fantasy, ”Once upon a time”
– Jag tycker att det är spännande se hur man bär sig åt för att hålla intresset uppe på ett bra sätt.
Planerna inför sommaren som lurar i vassen handlar förstås om böcker. Alla de som lockande ligger och väntar i högar, inköpen från bokmässan i höstas och från senaste bokrean.
– Sommar är bästa lästiden – i skuggan inomhus.
Lämpligt nog har Christine Lundgren insett att böcker är en finfin inredningsdetalj.

Christine Lundgren

Aktuell: Debuterar med ungdomsromanen ”Jag lever, tror jag”.
Bor: I Öllsjö, Kristianstad.
Längtar: Till Malmö.
Familj: Föräldrar i Öllsjö, två äldre bröder i Malmö.
Fritid: Tv-serier, läsa, träffa kompisar. ”När jag hinner spelar jag lite tv-spel, playstation.”
Motto: ”Livet är för kort för att läsa böcker eller se tv-serier som man inte gillar.”
Om tio år: ”Då skriver jag förhoppningsvis på heltid.”
Gå till toppen