Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rosa knattar på gröngräs

En ny generation fotbollsspelare springer ut på Aggarpsvallens gröna matta.
De är födda 2011.
De har framtiden för sig.

Knattarna knatar runt på gräsmattan. Inte ens den snåla vårvinden förtar glädjen att kicka på en boll. I början är det mest en lek, för att få in den rätta bollkänslan.
Det är fullt på bilparkeringen utanför Aggarpsvallens IP. Den årliga inskrivningen till Svedala IF:s knatteskola lockade under söndagens förmiddag föräldrar och ett sjuttiotal färska fotbollspelare i fem- och sexårsåldern.
Ett tiotal av knattarna var klädda i rosa. Förhoppningen är kanske att de en dag ska kunna bilda ett damlag, något som ännu saknas i klubben. Tillsvidare samarbetar Svedala IF med Skabersjö DFF.
– Vi jobbar efter en femårsplan. Vi satsar bland annat på flick- och damfotboll. Det är viktigt. Vi har också en del ensamkommande flyktingbarn i klubben, 13 till 17 år. Så snart språket faller på plats kommer de att slussas ut i våra olika lag, säger Marie Gullstrand, ny- och heltidsanställd klubbchef.
På planen finns två kvinnliga ledare. De har fullt sjå med de rosa knattarna. Det är många bollar att hålla reda på. Efter träningen samlas barnen i en ring, lägger händerna på varandra och ropar: "Svedala IF!"
– Det blir mitt andra år som tränare. Jag har själv två barn i klubben. Jag lär dem bollspel, så att de får en känsla med bollen. Det handlar om framspel, bollkontakt och lek, säger Ulrika Rengbrandt.
Ambitionen är att under våren kunna rekryterare fler tränare bland barnens vårdnadshavare. Fram till dess är det förra årets ledare som sköter träningen. På så sätt växer det inte bara fram nya spelare, utan också en ny kull ledare varje år.
– I början är det mest lek och inga matcher. Vi börjar lite försiktigt. Det gäller att inte driva på, då är risken stor att barnen tappar sugen och det vill vi ju inte, säger klubben ordförande Bengt Sandberg.
Klubbens knatteinskrivning är ett säkert vårtecken. Hur många år det har skett vet inte Bengt Sandberg.
– Kanske inte sedan klubben bildades 1908. Men åtminstone så länge jag har varit med. Och jag har hållit på i tjugo år.

Svedala IF

Svedala IF bildades 1908 och är en av Skånes äldsta idrottsföreningar.
Klubben har cirka 750 medlemmar och är en del av MFF:s fotbollsnätverk.
Ungdomsfotbollen är en stor del av verksamheten.
Gå till toppen