Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Skånska polischefer varnar för patrulltrend

Trenden med patrullerande medborgargarden oroar Skånes polischefer.
”De är ute på djupt vatten” säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

De senaste månaderna har medborgargardet Soldiers of Odin, som startades av den finska nazisten Mika Ranta, försökt etablera sig i flera svenska städer. Organisationen växer kraftigt, åtminstone på Facebook. I verkligheten tycks relativt få regelrätta patrulleringar ha genomförts vilket kan bero på att de mött hårt motstånd i flera städer - både från vänsteraktivister och kriminella gäng.
Läs mer: Mörka krafter bakom patrullerande garde
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, är positiv till att medborgare engagerar sig i brottsförebyggande arbete. Han syftar då på grannar som håller utkik efter inbrottstjuvar, skriver ner registreringsnummer och larmar polisen.
– Men att gå in i situationer och agera polis är absolut inget jag rekommenderar. För förr eller senare kommer det att begås misstag, säger han.
Soldiers of Odin lutar sig mot rätten för "envar" att ingripa vid brott. Men så kallade envarsingripanden är hårt reglerade och det är lätt att trampa fel, enligt Stefan Sintéus.
– Ett envarsingripande förutsätter att brottet har fängelse i straffskalan och att personen grips på bar gärning eller flyende fot. Om en sådan här grupp får höra att någon begått ett brott och griper den personen utan att själva ha sett vad som hänt, eller att brottet i sig inte har fängelse i straffskalan. Ja, då kan de ha gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande.
– Då måste vi reda ut situationen. Det skulle så klart tynga ner vår utredningsverksamhet, säger han.
Organisationen Soldiers of Odin växer kraftigt, åtminstone på Facebook.Bild: AP/TT
Den senaste trygghetsmätningen visar att Malmöborna känner sig allt tryggare, poängterar Stefan Sinteus. Statistiken visar också att det dödliga våldet i Sverige minskar. Undantaget är användandet av skjutvapen i gängmiljön.
– Men de brotten sker i slutna grupperingar och jag menar ett medborgargarde kan ju inte göra någon nytta där heller, säger han.
Mats Cronhag, polischef i Ystad, är också kritisk.
– De skapar bara merjobb för oss. Grannsamverkan och nattvandring är bra så länge det sker i samverkan med polisen. Det gör inte Soldiers of Odin. De har tagit sig en rätt som de inte har. Och det ser vi allvarligt på, säger han.
Läs mer: Så blev Skivarp arena för högerextremister
De senaste månaderna har Skivarp, som ingår i Mats Cronhags lokalpolisområde, fått besök av både nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin. Ingen från Soldiers of Odin är misstänkt för brott, men i byn upplevde en del deras blotta närvaro som hotfull.
– De här frågorna har stegrats. Självklart ser vi jätteallvarligt på detta här i Skivarp. Det har gjort att vi i den mån det varit möjligt avsatt resurser för att vara mer synliga där, säger han.
Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Även Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg, menar att den nya trenden med medborgargarden även kan skapa andra problem för polisen.
– Vi har sett ställen där den autonoma vänstern gått på Soldiers of Odin. Det skapar problem för oss. Då har vi fått personer som bråkar med varandra istället för att hjälpa till i samhället. Det vinner varken polisen eller medborgarna på. Samhället tjänar aldrig på att folk tar lagen i egna händer, säger han.
Soldiers of Odin har dykt upp i flera svenska städer den senaste månaden. Här rekryterar medborgargardet i Helsingborg.
HD och Sydsvenskans kartläggning visar att flera av Soldieras of Odins medlemmar och sympatisörer tidigare varit aktiva i såväl nazistiska organisationer som kriminella gäng.
Gå till toppen