Inpå livet

”Många längtar efter ett annat sätt att vara snubbe"

De som misstänks för sexualbrott är nästan uteslutande män. Enligt Adam Wassrin från organisationen Fatta man är en destruktiv mansroll roten till problemet. ”Ingen man är fri från ansvar”, säger han.

Ett tjugotal män sprider ut sig i lokalen. Vissa har köpt öl i baren och någon trummar nervöst med fingrarna mot flaskan. Men diskussionerna kring samtycke, mansrollen och eget ansvar tar snabbt fart och väcker tankar hos deltagarna.
Genom samtal män emellan kan den destruktiva mansrollen förändras, menar Adam Wassrin, som tagit initiativet till Fatta man i Malmö.Bild: Julia Lindemalm
–  Jag har aldrig tidigare pratat med andra män såhär, säger en man.
Adam Wassrin är initiativtagare till Fatta man i Malmö. Systerrörelsen Fatta jobbar sedan 2013 mot sexuellt våld och för samtycke. Fatta man växte fram ett år senare med syftet att engagera män i frågan och att flytta fokus från offer till förövare.
Till kvällens möte på Moriska paviljongen har Adam Wassrin bjudit in Shahab Ahmadian, projektledare för Fatta man, för att berätta om rörelsen.
Kvinnor kan prata för sig själva mycket bättre än vad vi kan. De har drivit de här frågorna i hundra år, vi börjar nu.
–  Det handlar om att engagera snubbar till att snacka med andra snubbar. Vi ska inte snacka för kvinnor. Kvinnor kan prata för sig själva mycket bättre än vad vi kan. De har drivit de här frågorna i hundra år, vi börjar nu, säger Shahab Ahmadian.
Läs mer:"Män bär huvudansvaret för att förändra mansrollen."
De misstänkta för sexualbrott är till 98 procent män. Adam Wassrin tror det är viktigt att engagera män i samtyckesfrågan av flera anledningar. Framför allt menar han att problemet finns i den destruktiva mansrollen.
– Och sedan den här sjuka biten att män lyssnar mer på andra män än på kvinnor, tillägger han.
Genom att fåmän att prata med varandra om samtycke, mansrollen och machokultur vill Fatta man verka för en manlighet utan sexuellt våld.
– Många längtar efter ett annat sätt att vara snubbe, säger Shahab Ahmadian.
Adam Wassrin, grundare av Fatta man Malmö, jobbar till vardags som likabehandlingsansvarig på Sandåkerskolan i Landskrona.Bild: Julia Lindemalm
Fatta man har träffats i Malmö sedan september 2015. Mötena är separatistiska för alla som identifierar sig som män. Till en början låg fokus på samtalsgrupper där deltagarna diskuterade mansrollen utifrån sina egna erfarenheter. Enligt Adam Wassrin är normerna för manlighet snäva och oförlåtande.
– Till exempel om någon drar ett sexistiskt skämt och du kliver in och pekar ut att "det här är sexistiskt, det är skit" så är du inte välkommen längre. Hur ska man ändå orka vara den där snubben som gör det? säger Adam Wassrin.
Mötet ikväll handlar om att locka nya medlemmar och Adam Wassrin är nöjd med uppslutningen. Men det är svårt att locka män till samtalsgrupper, det är Fatta man inte ensamma om att uppleva. Anonyma chattrum som killfrågor.se, där killar kan ställa frågor till vuxna volontärer, är sätt att försöka engagera killar.
Det finns generellt ett dysfunktionellt sätt att umgås och kommunicera på, pojkar emellan. Man skapar närhet genom att knuffa på varandra istället för att kanske sitta och hålla om varandra.
Fatta man använder sig av kultur som verktyg för att nå ut till sin målgrupp. Fatta mans låt "Det börjar med mig" med Adam Tensta, Zacke, Erik Rapp och Parham är ett exempel, stafettpodcasten med samma namn ett annat.
Fatta man Malmö har en Facebookgrupp som står öppen för alla som varit på ett möte. I dagsläget har gruppen ett trettiotal medlemmar.
–  Det är inte jättemånga, men för att vara en mansgrupp som jobbar med de här frågorna tycker jag det är bra, säger Adam Wassrin.
Utöver sina värvningsmöten anordnar Fatta man Malmö regelbundna samtalsgrupper där deltagarna diskuterar mansrollen utifrån sina egna erfarenheter.Bild: Julia Lindemalm
Till vardags jobbar Adam Wassrin som lärare och likabehandlingsansvarig på en skola i Landskrona. Han märkte att pojkar var inblandade i nästan alla våldsamma konflikter på skolan. Sedan dess har han arbetat med pojkgrupper i årskurs fem.
– Det finns generellt ett dysfunktionellt sätt att umgås och kommunicera på, pojkar emellan. Man skapar närhet genom att knuffa på varandra istället för att kanske sitta och hålla om varandra, säger han.
Med eleverna har Adam Wassrin bland annat diskuterat antipluggkulturen och våld. Han menar att det viktigaste är att gå ifrån våld som ett sätt att lösa konflikter eller få sin vilja igenom.
Egentligen handlar det om en vägran att inse sin egen del i problemet, kryddat med rasism.
Engagemanget i Fatta man och arbetet på skolan har många likheter tycker Adam Wassrin.
– Det handlar om att börja förändringen hos sig själv, på det sättet är det ju väldigt likt, säger han.
Sexuella övergrepp har diskuterats flitigt i medier efter rapporter om övergrepp i Köln, Stockholm och Kalmar. Adam Wassrin ärkritisk till att debatten kommit att handla om etnicitet, snarare än om män, machokultur och normer.
– Grunden är argumentet ”Inte alla män”. Men så säger man ”Inte alla män i den här gruppen, men i den här gruppen”. Egentligen handlar det om en vägran att inse sin egen del i problemet, kryddat med rasism.
Följ även Inpå livet på Facebook och Instagram.

Andra normkritiska projekt för unga killar

Killfrågor.se - Chatt där killar anonymt kan ställa frågor till vuxna volontärer.
Allan - Samtalsgrupper för killar i årskurs åtta arrangerade av Rädda Barnen.
Män för Malmö - Mentorsverksamhet för att ge killar i årskurs 6-9 manliga förebilder.
Läs alla artiklar om: Inpå livet – Killsnack
Gå till toppen