Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sköterskor i uppror över hela Skåne – akutvården kan lamslås

Det jäser bland specialistsjuksköterskorna i Skåne. I Malmö protesterar barnmorskor och iva-sköterskor, för högre löner och mot försämrade arbetstider. Om trenden fortsätter kommer akutsjukvården att ställas inför massiva problem.

Sjuksköterskor i Lund.Bild: Anna Bank ARKIV
– Vi anser oss felaktigt lönesatta, i förhållande till ansvaret det innebär att arbeta på en intensivvårdsavdelning, säger Linda Andersson, en av iva-sköterskorna i Malmö.
Om uppsägningarna inte tas tillbaka, utan tvärtom sprider sig, står akutsjukvården i Skåne inför massiva problem.
Läs också Ingrid Runsten: Vårda vårdpersonalen, oavsett ålder.
Protestaktionerna handlar om arbetsförhållanden och de kommer från golvet, facket står utanför. Men vilken fråga som utlöst missnöjet skiljer sig mellan de olika grupperna.
– Det är spontana uppror som uppstått samtidigt. Men det finns inget nätverk, inget samband mellan kraven mer än den allmänt usla personalpolitiken inom Region Skåne, vad vi kan se, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.
Läs också Vårdbiträdena återuppstår i ny form
Upprorsvågen började på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) där sköterskorna på intensivvårdsavdelningen (iva) krävt en lokal arbetstidsförkortning, för att orka återhämta sig mellan dag- och nattjänst.
Region Skåne sade nej och 24 iva-sköterskor sade upp sig samma dag, den 29 mars. Det är över hälften av alla specialistsköterskor inom intensivvården, och oron sprider sig nu på sjukhuset.
Läget: Nya förhandlingar tisdag, sjukhusledningen lägger fram en ny arbetstidsmodell.
Läs också Lyssna på oss som jobbar på golvet, så kan arbetslivet i vården bli drägligare
Inom akutsjukvården i Helsingborg har läget länge varit ansträngt. Sedan årsskiftet har 12 narkossjuksköterskor sagt upp sig, totalt saknas då 17 sköterskor. Det är var tredje narkossköterska, och läget kan bli akut efter 30 juni. Fler talar om att säga upp sig till hösten.
Läget: Sjukhusledningen har erbjudit tillfälliga lönepåslag för kvälls- och helgpass, men bara över sommaren. Otillräckligt och inte godtagbart, anser narkossköterskorna.
– Ja, många har sagt upp sig och det är ett problem som vi jobbar med. Det är förstås ett bekymmer att vi inte kan genomföra så många operationer som vi skulle vilja, säger Brita Winsa, divisionschef för kirurgi i Skånevård Sund, fram till sommaren då hon själv slutar för ett nytt jobb i norra Sverige.
Läs också Kostnader för hyrsjuksköterskor ökar
I Malmö har över 50 iva-sköterskor skrivit brev till sjukhusledningen och kräver bättre lön. Skillnaden mot en allmänutbildad sköterska borde var betydligt större, anser de och kräver löneförhöjning med 7 000 kronor.
Läget: Möten inplanerade denna vecka, enligt chefen för akutdivisionen Eva Thorén Todoulos.
– Vi har inte fått några uppsägningar än så länge, och vi vill behålla våra duktiga iva-sköterskor. Vi är beredda att göra en löneöversyn på individnivå, säger hon.
Läs också Sköterskebrist gav fördubblad hyrkostnad
Samtidigt har nattbarnmorskorna på Sus Malmö ilsknat till på föreslagna schemaändringar, som innebär fler jobbhelger än idag. De ser problem att rekrytera nya nattarbetande kollegor, samtidigt som stora pensionsavgångar närmar sig. I sitt brev till sjukhusledningen skriver de: ”…inom kort kommer vi på förlossningen Malmö att vara 17 nattarbetande barnmorskor när vi skulle behöva vara 21”.
Att så många protestaktioner blossar upp samtidigt beror både på den hårda pressen på vårdpersonalen och på rekryteringsläget, tror fackordföranden Mats Runsten.
–  Region Skåne har 500 sjukskötersketjänster utannonserade, påpekar han.
–  Vi är inte arkitekter bakom detta men missnöjet finns, och våra medlemsgrupper är inte längre rädda för att visa det. Arbetsmarknaden ligger öppen.
Gå till toppen